Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A ieșit de sub tipar numărul 500 al Tribunei, cea mai cunoscută și valoroasă revistă de cultură din România

Tribuna
Tribuna din 2 iulie 2023

Semnalăm apariția numărului aniversar 500 (aferent perioadei 1-15 iulie 2023) al Revistei de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o îndelungată tradiție istorică, de aproape 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.

Într-o prezentare grafică de excepție, pentru a marca împlinirea a 500 de numere apărute neîntrerupt în noua serie, ediția de sărbătoare a Tribunei oferă cititorilor săi, în buna tradiție a ultimului deceniu, articole inedite, deosebit de interesante, într-o diversitate de rubrici, de la filosofie, eseu, istorie și critică literară, la poezie, proză, articole cu caracter social, muzică, arte plastice, etc.

Remarcăm îndeosebi editorialul semnat de Mircea Arman, intitulat „Tribuna 500”, un text care vine să puncteze realizările remarcabile ale instituției din ultimii ani, schimbările atât de formă cât, mai ales, de fond ale revistei care au dus la o vizibilitate a acesteia în presa occidentală de mare tiraj (precum Süddeutsche Zeitung și Münchner Merkur în Germania, sau Corriere della Sera și Il Resto del Carlino în Italia) neatinsă de alte publicații românești. Managerul Tribunei a ținut să mulțumească în articolul său în mod deosebit conducerii Consiliului județean Cluj, instituție care patronează și susține în mod constant activitatea revistei, precum și colaboratorilor care asigură calitatea înalt-culturală a publicației.

Găsim, de asemenea, în numărul din 1 iulie al Tribunei analizele în serial ale rubricii filozofie („Temeiuri ale gândirii occidentale după Anton Dumitriu”, de Vasile Zecheru” și „Elogiul intelectului”, de Viorel Igna); eseuri semnate de Isabela Vasiliu-Scraba, Iulian Cătălui, Nicolae Iuga, Iulian Chivu; un text al rubricii social, care tratează „Inteligența emoțională salvatoare”, de Adrian Lesenciuc; alte analize de mare actualitate precum cea semnată de Andrei Marga în diagnoze, cu titlul „Cunoașterea lumii trăite”, sau articolul „Între amăgire și impostură”, semnat de Laura Poantă.

Citim și în acest număr aniversar al Tribunei recenzii asupra unor apariții editoriale. Menționăm aici pe aceea semnată de A.I. Brumaru, care, sub titlul „Spiritul și spada”, construiește practic, pornind de la recentul volum „Între spirit și spadă” (Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2022) un eseu asupra operei filosofului Mircea Arman.

Pagina de poezie găzduiește versuri de Oxana Gherman; iar la proză găsim fragmentul de roman „Înainte ca noaptea să devină transparentă”, de Constantin-Andrei Pătrăucean, text distins cu Premiul III la Concursul Național de Literatură „Ioan Slavici”, ediția 2022.

Mai semnează în Tribuna din 1 iulie: Adrian Dinu Rachieru, Virgil Mihaiu, Radu Bagdasar, Cristina Struțeanu, Mircea Moț și alții.

Captivează în acest număr aniversar și ilustrația bogat-cromatică. Reproducerile aparțin cunoscutului pictor Ștefan Pelmuș și sunt însoțite de un text de prezentare semnat de Ani Bradea.

Reamintim cititorilor că noul număr al Tribunei, 500/1 iulie 2023, poate fi achiziționat de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.