Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A ieșit de sub tipar primul număr din august al Tribunei, cea mai cunoscută și valoroasă revistă de cultură din România

Tribuna
Tribuna din 2. august 2023

Semnalăm apariția numărului 502/1 august 2023 al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o îndelungată tradiție istorică, de aproape 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România care are distribuție națională și internațională.

Într-un format elegant, deosebit de apreciat de cititori, noua ediție a Tribunei propune o serie de articole inedite, într-o diversitate de rubrici și teme, acoperind o arie largă de preocupări culturale: de la filosofie, eseu, istorie literară, la proză, comentarii literare, cronică plastică, teatru, film etc.

Remarcăm editorialul semnat de Mircea Arman, „Lumea digitală ca putere, transumanismul, imaginativul informatic și lipsa meritocrației” - o sinteză ce reunește teme de maximă actualitate, analizate prin prisma conceptului filosofic inedit descoperit și dezvoltat de filosof, anume imaginativul poietic rațional aprioric.

„Revenirea la realitate” este titlul articolului din rubrica diagnoze, de Andrei Marga, în timp ce la eseu găsim două noi teme: „Pozitivism și pragmatism-relativizarea metafizicului” de Nicolae Iuga; respectiv „Comentariu literar al nuvelei «Tinerețe fără tinerețe» de Mircea Eliade”, de Isabela Vasiliu-Scraba; alături de un nou episod al serialului „Sensul tragic al istoriei în opera lui Emil Cioran”, semnat de Iulian Cătălui. La filosofie întâlnim articole de Viorel Igna și Vasile Zecheru, iar în istoria literară Radu Bagdasar continuă ampla serie „Din subteranele creației” cu un nou episod.

Un interviu realizat în anul 1968, în exclusivitate pentru Tribuna, cu scriitorul Yasunari Kawabata, distins în același an cu Premiul Nobel pentru literatură, interviu realizat de Liviu Petrina, diplomat de carieră și publicist, este republicat în această ediție, pentru cititorii de acum ai revistei, prin grija profesorului Ilie Rad.

Semnează, în acest număr, cronici literare: Adrian Lesenciuc, Iulian Chivu și Alexandru Sfârlea. În alte rubrici ale revistei, găsim articole de Laura Poantă, Mircea Moț, Cristina Struțeanu, Mihai Fulger și alții.

Revista este ilustrată de graficiana, stabilită în Anglia, Ioana Pioaru, cu un text, despre temele de interes și mijloacele de exprimare plastică ale artistei, semnat de Ani Bradea.

Reamintim cititorilor că noul număr al Tribunei, 502 - aferent perioadei cuprinse între 1 și 15 august 2023, poate fi achiziționat de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.