Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A ieșit de sub tipar primul număr din septembrie al Tribunei, cea mai cunoscută și valoroasă revistă de cultură din România

Tribuna
Tribuna din 4 septembrie

Semnalăm apariția numărului 504/1 septembrie 2023 al cunoscutei Reviste de cultură Tribuna, instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj, cu o îndelungată tradiție istorică, de aproape 140 de ani, condusă de filosoful dr. Mircea Arman, manager și redactor-șef, singura revistă de cultură din România distribuită atât în țară cât și în străinătate, cu vizibilitate în presa occidentală de mare tiraj (precum Süddeutsche Zeitung și Münchner Merkur în Germania, sau Corriere della Sera și Il Resto del Carlino în Italia).

Într-o formă grafică de excepție, un atribut constant al fiecărei apariții, noua ediție a Tribunei propune cititorilor o colecție de articole inedite, la cel mai înalt nivel al discursului cultural, într-o diversitate de teme și abordări, de la filosofie, eseu, critică literară, istorie, la teatru, film, arte plastice, etc.

Remarcăm în  editorial un nou articol-sinteză semnat de Mircea Arman, „Diferența specifică dintre imaginație ca formă a fantazării, capacitate imaginativă apriorică și imaginativ poietic rațional aprioric ca forme constitutive ale unității și universalității imaginativului poietic uman rațional aprioric”, un fragment care face parte din ampla cercetare privind imaginativul poietic rațional aprioric, concept inedit, descoperit și dezvoltat de filosof.

„Dezrădăcinarea omului la Karl Jaspers” este titlul eseului semnat de Nicolae Iuga, text care deschide seria unor analize de maxim interes pentru iubitorii genului literar, ca de pildă: „Nivelul istoric obligatoriu”, de A.I. Brumaru; „Irealul – adevăr și adeverire”, de Iulian Chivu; „Fetișizarea și defetișizarea eminescologului G. Călinescu”, de Virgil Diaconu și lista poate continua.

În rubrica diagnoze, Andrei Marga realizează portretul unei personalități din filosofia occidentală, în articolul intitulat „Theodor W. Adorno: de la muzică la estetică”; iar la filosofia, Viorel Igna inițiază o nouă temă în serial, „Zilele lui Nietzsche”, cu o primă parte în paginile recentei ediții.

Găsim în primul număr de toamnă al Tribunei multe alte articole incitante, precum prezentarea de către Ilie Rad a patru scrisori inedite atribuite lui Lucian Blaga, documente care vor face parte în viitor dintr-un volum; un alt articol care aduce informații istorice de asemenea nepublicate încă, scoase la lumină de Cosmin Victor Lotreanu în analiza intitulată „Un secol și jumătate de prezență consulară românească la Trieste”; alte texte de maxim interes semnate de Isabela Vasiliu-Scraba, Adrian Lesenciuc, Iulian Cătălui, Nicolae Mareș, Alexandru Sfârlea și alții.

Revista este ilustrată cu lucrări ale artistului, plecat din România și stabilit în Germania, Árpád Rácz, însoțite de o cronică plastică semnată de Ani Bradea.

Reamintim cititorilor că noul număr al Tribunei, 504 - aferent perioadei cuprinse între 1 și 15 septembrie 2023, poate fi achiziționat de la punctele pentru difuzarea presei din întreaga țară.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.