Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început campania electorală în Republica Moldova! Ce promisiuni fac cele mai importante partide din stânga Prutului

facebook.com
alegeri moldova

Vineri, 6 octombrie, a început campania electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. În prima zi de campanie electorală, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și-au prezentat echipele de primari și consilieri, conform zdg.md.

Totodată, Comisia Electorală Centrală (CEC) s-a întrunit în ședință, aprobând, printre altele, modelul buletinelor de vot. Acestea se vor distinge după culoare. Organul de stat face apel la cetățeni: „să semnaleze abuzurile subiecților implicați în alegeri şi încălcările normelor legale pe care le vor observa”.

Evenimentul de lansare în campania electorală a PCRM a avut loc în scuarul de lângă complexul „Moldexpo”, unde se află și monumentul lui Lenin.

Echipa comuniștilor a declarat că prioritățile lor sunt „infrastructura, asistența socială și modernizare”.

Publicitate

Diana Caraman, candidata PCRM la funcția de primară a capitalei, a declarat că au ales monumentul lui Lenin drept loc de lansare ca „să le reamintim celor care au uitat, când Lenin stătea în piața centrală, când țara și orașul erau conduse de comuniști, Chișinăul era prosper, un oraș modern, curat, verde, în plină dezvoltare”.

PSRM a ales să dea startul campaniei electorale pentru alegerile din capitală în Parcul „Valea Morilor”.

Candidatul la funcția de primar al capitalei, socialistul Adrian Albu, și-a prezentat platforma electorală, menționând că își propune să lucreze pe șapte direcții.

Programe de dezvoltare a grădinițelor de copii, construcția și renovarea terenurilor de joacă și sport, asistență în activitatea secțiilor sportive, educație, recreere și asistență juridică pentru persoanele în vârstă, precum și acces la servicii medicale de calitate, protejarea spațiilor verzi, promovarea transportului alternativ, implementarea programelor de colectare și reciclare a deșeurilor, eficiență energetică și reconstrucția râului Bâc”, a menționat socialistul Albu.

Echipa PAS de primari și consilieri a fost prezentată în cadrul evenimentului din scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

PAS merge în alegeri cu peste 700 de candidați la funcția de primari și cu peste 1.200 de candidați la funcția de consilieri raionali, 9250 de candidați la funcția de consilieri locali.

Cinci angajamente PAS pentru localitățile din Moldova: patru mii de km de drumuri naționale și regionale de calitate europeană în următorii patru ani. Mai multe locuri de muncă bine plătite acasă și mai multe afaceri locale. Siguranță și ordine – străzi iluminate în toată localitatea, poliție care să ajute oamenii. De două ori mai mulți bani pentru sate și orașe – apă pentru toți, terenuri de joacă, trotuare, grădinițe și străzi curate. 20 000 de lei la nașterea fiecărui copil din Moldova”, anunță partidul.

De asemenea, CEC a stabilit modul de participare a alegătorilor din comuna Chițcani, satele Cremenciug și Gîsca la alegerea consilierilor în Consiliul raional Căușeni. Potrivit deciziei, alegătorii din aceste localități pot să-și exercite dreptul la vot și ei vor fi incluși în lista electorală suplimentară la prezentarea actului de identitate ce atestă domiciliul sau reședința temporară valabilă în localitatea corespunzătoare.

Potrivit CEC, buletinele de vot, folosite la alegerea primarilor și a consilierilor în cadrul alegerilor locale generale, vor fi tipărite pe hârtie mată și se vor distinge după culoare:

  • pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) – de culoare roz;
  • pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău – de culoare violet;
  • pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) – de culoare gri afumat;
  • pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) – de culoare bej.

Textele buletinelor de vot vor fi aprobate până la data de 15 octombrie curent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.