Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început consultarea populară asupra legislaţiei din Cuba care include şi căsătoria între persoane de acelaşi sex

wsaz.com
gay

Consultarea populară despre noul Cod al Familiei în Cuba, care include căsătoria între persoane de acelaşi sex şi posibilitatea pentru cuplurile homosexuale de a adopta copii, a început marţi şi va dura până la 30 aprilie, înainte de aprobarea sa prin referendum, relatează AFP.

Legea, care o va înlocui pe cea în vigoare din 1975, a fost deja votată de parlament. Ea vizează în special drepturile copiilor, protecţia legală a persoanelor în vârstă şi a celor cu handicap sau responsabilitatea comună în cadrul cuplului în ceea ce priveşte copiii.

De asemenea, legislaţia defineşte căsătoria ca uniunea a două persoane, indiferent de sex, şi oferă posibilitatea pentru cuplurile homosexuale de a adopta copii.

'Proiectul Codului Familiei corespunde naţiunii care suntem şi celei care vrem şi trebuie să film', a subliniat marţi cotidianul oficial Granma, potrivit Agerpres.ro.

Autorităţile cubaneze au încercat deja să includă căsătoria pentru toţi în legislaţie în 2019, în momentul aprobării noii Constituţii, însă respingerea exprimată de bisericile evanghelică şi catolică le-au determinat să facă un pas în spate.

Subiectul rămâne sensibil în această societate încă marcată de machism şi unde guvernul comunist i-a ostracizat pe homosexuali în anii '60 şi '70, prin imposibilitatea de a ocupa anumite locuri de muncă sau poziţii sociale sau chiar prin internări în lagăre de muncă.

Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, atitudinea autorităţilor faţă de homosexuali a evoluat, în special datorită activităţii Centrului Naţional de Educaţie Sexuală, condus de deputata Mariela Castro, fiica lui Raul Castro.

"Cei care vor să saboteze aprobarea Codului mizează pe victoria prejudecăţilor asupra inteligenţei, pe victoria minţilor închise asupra sensibilităţii. Nu există antidot mai bun în faţa manipulărilor decât a te informa", a scris marţi Granma.

Consultarea este organizată de Consiliul Electoral Naţional şi sunt prevăzute 78.000 de puncte de întâlnire unde vor avea loc reuniuni publice, afluenţa fiind limitată la 150 de persoane din cauza măsurilor sanitare legate de pandemie.

Cubanezii care trăiesc în străinătate pot participa la rândul lor, prin reuniuni la ambasade şi consulate, sau îşi pot trimite opinia pe internet către un departament al Ministerului Afacerilor Externe creat în acest sens.

Participanţii sunt invitaţi să propună modificări, completări sau eliminări pe care le doresc la această lege, difuzată atât în formă tipărită, cât şi online.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.