Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început Festivalul Internaţional de Fotografie Carol Pop de Szathmári Pap Károly: artişti fotografi de pe patru continente, în deschidere

Fotografii ale unor artişti de pe patru continente, reunite în ultima expoziţie a Asociaţiei internaţionale Euro Foto Art în actualul sediu din Piaţa 1 Decembrie, au deschis, luni seară, Festivalul Internaţional de Fotografie "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly", singurul de acest gen din România înregistrat ca marcă la OSIM şi dedicat Zilei Culturii Române (15 ianuarie) şi Zilei Culturii Maghiare (22 ianuarie), informează Agerpres.

"Din cele peste 260 de lucrări diverse, din toate genurile artei fotografice, trimise de 70 de membri ai asociaţiei noastre de pe patru continente, am selectat, online, 106 fotografii pe care le-am expus aici, prin grija deosebită a editurii Durans, dar şi pe site-ul eurofotoart. Este o expoziţie cu un nivel artistic deosebit, cu care inaugurăm cea de a noua ediţie a festivalului dedicat primului fotoreporter de război, Carol Pop de Szathmári, născut pe 11 ianuarie la Cluj. De azi, începe o lună de activităţi în acest festival, în ţară, dar şi peste hotare", a spus, în cuvântul său, preşedintele asociaţiei, Toth Ştefan.

Actuala galerie Euro Foto Art a funcţionat timp de zece ani în actualul sediu din Piaţa 1 Decembrie nr. 12, devenind, în anul 2020, primul Centru Expoziţional FIAP din România şi cel de al 17-lea din lume. Anterior, vreme de două decenii, galeria şi-a primit vizitatorii, întotdeauna în mod gratuit, într-un spaţiu din apropierea Teatrului de stat, pe strada Moscovei. Ca urmare a restructurărilor din instituţiile publice, sub noua conducere a judeţului, Galeria Euro Foto Art se va muta în Cetatea Oradea, cu a cărei conducere există o colaborare bună de cinci ani.

"Galeria aceasta care ne-a adus atâtea bucurii este doar un spaţiu de trecere. E ca viaţa noastră, în fond. Depinde ce facem cu ceea ce trece prin acest coridor. Pentru mine este foarte uimitor cum aceşti oameni, această galerie au reuşit să facă din toate momentele ce compun acest interval, această trecere, sărbători. Există un vers foarte frumos care spune că orice apus este doar un răsărit văzut din spate. Toate aceste plecări sunt începuturi, noi naşteri ale unor noi sărbători. Asta se va întâmpla cu siguranţă şi e frumos să putem trăi împreună aceste momente", a spus criticul de artă Ramona Novicov.

Formaţia "Duo Varadiensis" Oradea, alcătuită din artiştii Lucian Maliţa, la vioară şi Thurzó Sándor József, la violă, a oferit mai multe momente muzicale, interpretate şi de cantautorii Florian Chelu şi fiica acestuia, Alexandrina, membri Rock Filarmonica Oradea.

Citește și: Cazul Robert Roșu 2: un alt avocat este trimis de DNA în judecată

În cadrul Festivalului "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly", a mai fost vernisată luni seară, la Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, o expoziţie a artistului fotograf Papp Zsolt, organizată de Asociaţia Euro Foto Art, iar joi, va avea loc un alt vernisaj, în Cetatea Oradea, o expoziţie personală a artistei Nicoleta Păunaş, din Târgovişte. Programul de o lună al festivalului va mai cuprinde alte cel puţin zece vernisaje, fizice şi online, în Carei, Slatina etc., dar şi în Ungaria, Slovacia, Ucraina.

Din 8 ianuarie, în preambulul festivalului, Cetatea Oradea găzduieşte o expoziţie internaţională de artă fotografică organizată de Asociaţia Mondială a Artiştilor Fotografi Maghiari, cu sediul în Budapesta, după ce a mai fost prezentată în Târgu Mureş şi Carei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.