Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A început procesul fostului ministru al sănătăţii din Vietnam în legătură cu o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus

gov.uk
coronavirus

La Hanoi a început miercuri procesul fostului ministru vietnamez al sănătăţii Nguyen Thanh Long şi al altor 37 de persoane în legătură cu presupusul rol pe care l-au jucat aceştia într-o vastă afacere de corupţie cu teste de coronavirus, relatează AFP.

Suspecţii sunt bănuiţi că au dat undă verde, în schimbul unor sume de bani, unor contracte de mai multe milioane de dolari pentru furnizarea către spitale şi populaţie de echipamente de testare la preţuri umflate considerabil, în scandalul cunoscut ca Viet A, după numele companiei care a fabricat kiturile.

Imagini difuzate miercuri dimineaţa de media oficiale i-au arătat pe acuzaţi escortaţi de poliţişti în uniformă la tribunalul din Hanoi. Între acuzaţi, alături de fostul ministru al sănătăţii, bănuit că a primit mită în valoare de 2,25 milioane de dolari, se află şi fostul primar al capitalei vietnameze Chu Ngoc Anh, acuzat de "încălcarea regulilor de gestionare a bunurilor statului".

Cel puţin 100 de funcţionari şi oameni de afaceri au fost arestaţi în Vietnam în legătură cu acest scandal.

Justiţia estimează că această escrocherie i-a adus companiei semipublice Viet A circa 172 milioane de dolari, dintre care 34 de milioane ar fi fost distribuiţi direct unor funcţionari.

Directorul companiei, Phan Quoc Viet, a fost condamnat săptămâna trecută de un tribunal militar din Hanoi la 25 de ani de închisoare pentru abuz de putere şi încălcarea regulamentului licitaţiilor.

Vietnamul s-a remarcat iniţial pentru realizările în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, dar ulterior au ieşit la lumină numeroase cazuri de corupţie legate de aplicarea măsurilor sanitare.

Anul trecut, trei responsabili au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi alte câteva zeci au fost condamnaţi la pedepse lungi cu închisoarea pentru luare de mită şi corupţie în legătură cu repatrieri pe calea aerului.

Anterior, în 2022, Pham Binh Minh şi Vu Duc Dam au fost destituiţi din posturile de vicepremieri, primul fiind ministrul de externe responsabil cu zborurile de repatriere a vietnamezilor în pandemie şi al doilea fiind însărcinat cu gestionarea pandemiei în ţară.

Această epurare, lansată de secretarul general al Partidului comunist Nguyen Phu Trong, a antrenat şi căderea preşedintelui Nguyen Xuan Phuc, care şi-a asumat "responsabilitatea politică"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.