Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A mințit șefa CNAS? Valeria Herdea, contrazisă de propriile statistici în scandalul concediilor medicale

Valeria Herdea

Valeria Herdea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), susține că în România, în 2023, nu s-au luat prea multe concedii medicale. Aceasta arată că afecțiunile oncologice au fost principalul motiv pentru solicitarea de concediu medical. Un document semnat chiar de Herdea o contrazice însă pe șefa CNAS.

Declarațiile șefei CNAS

Valeria Herdea, șefa CNAS, a anunțat ă vrea să facă o evaluare a stării de sănătate a populației. Aceasta a menționat că populația este bolnavă, dar că „ne revenim după pandemie”.

„În medie, nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale, ci despre faptul că există o stare de îmbolnăvire, de morbiditate, așa cum îi spunem noi, populația este într-adevăr bolnavă și trebuie să ne gândim la acest aspect, de asta ne dorim să facem o evaluare a stării de sănătate a populație. 2022 a avut 4 milioane 124 mii concedii, acum avem 3 milioane și 361 mii. Este esențial să înțelegem că ne apropiem de morbiditatea, starea de boala pe care am depistat-o în 2019. Ne revenim după pandemie”, a afirmat luni Valeria Herdea, președintele CNAS, citată de adevarul.ro.

Valeria Herdea a explicat pentru ce s-au luat cele mai multe concedii medicale, respectiv boli oncologice, afecțiuni legate de sarcină sau concedii prenatale, probleme de sănătate ale mamei și copilului, afecțiuni osteoarticulare degenerative, boli cronice netransmisibile și afecțiuni intercurente. De altfel, președintele CNAS a subliniat importanța concediului medical, care permite „vindecarea mai rapidă a pacientului”.

„Atunci când ai în faţă un pacient, îi recomanzi un regim igieno-dietetic, deci o dietă în care intră inclusiv odihnă, pentru că se ştie că perioada de odihnă facilitează vindecarea.”, a mai spus ea.

Documentul semnat de șefa CNAS

Un document semnat chiar de Valeria Herdea o contrazice pe Valeria Herdea. Într-un top al diagnosticelor pentru care s-a eliberat concediu medical, afecțiunile oncologice nu intră între primele 10.

Topul motivelor de concediu medical în 2023:

  • 1. Persoane care se adresează serviciilor de sănătate pentru motive legate de reproducție;
  • 2. Infecții acute ale căilor respiratorii superioare cu localizări multiple și neprecizate;
  • 3. Dorsalgii;
  • 4. Alte atingeri ale discurilor intervertebrale;
  • 5. Faringita și amigdalita acută;
  • 6. Bronșita și bronșilita acută;
  • 7. Luxația, entorsa și întinderea deligamente ale articulației;
  • 8. Fractura;
  • 9. Alte boli cu virus, neclasate la alte locuri;
  • 10. Fractura.

content-image

Premierul Ciolacu susține că sunt prea multe concedii medicale

În România s-au înregistrat 274.000 de concedii medicale acordate pentru dureri de spate şi 187.000 de concedii medicale acordate „pentru strănutat şi răceală”, a susținut săptămâna trecută premierul Marcel Ciolacu, arătându-se nemulţumit că pentru astfel de afecţiuni se dau concedii medicale pentru care ar trebui aplicată scutirea de impozit, dacă acest lucru va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor.

„A fost o discuţie în coaliţie, ţinând cont că este, ştiţi, tehnica legislativă, că nu am voie să dau ordonanţă cât timp este în... Şi am avut o discuţie în coaliţie, liderii de grup şi domnul Simonis s-au pus de acord şi au trecut legislaţia. Vom vedea impactul. (…)

Din ce ţin minte, au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic”, a afirmat Ciolacu, citat de News.ro.

„Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite? Foarte bine. Să ştiţi că nu le daţi numai din banii mei. Le dăm din banii la toţi. Camera Deputaţilor este independentă, deoarece ea legiferează. Eu nu o să dau o ordonanţă, pentru că aş încălca legea. Eu v-am spus părerea mea personală”, a adăugat premierul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.