Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit cea mai bătrână femeie din lume - Se pare că avea 129 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Nanu Șaova, o femeie despre care autoritățile ruse susțin că ar fi cea mai longevivă persoană din istorie, a murit la vârsta de "128 de ani", luni, în locuința sa din munții Caucaz, potrivit agenției Tass.

Autoritățile locale au înscris-o pe Șaova, în urmă cu doi ani, în Cartea Recordurilor din Rusia. Potrivit pașaportului femeii, aceasta urma să împlinească 129 de ani în luna mai.

Șaova - care ar fi avut 27 de ani în timpul Revoluției bolșevice și 101 ani când s-a destrămat Uniunea Sovietică - a fost căsătorită de două ori, a avut opt copii, 19 nepoți, 33 de strănepoți și șapte stră-strănepoți.

Femeia credea că a trăit atât de mult pentru că a făcut muncă fizică grea - a lucrat la o fermă - și a consumat zilnic ayran, o băutură pe bază de iaurt. Moștenitorii săi spun că a fost importantă și genetica, mama acesteia și bunica ei ajungând până la vârsta de 117 ani.

Anul trecut a fost desemnată cel mai în vârstă votant din Rusia, alegând să îl sprijine pe Vladimir Putin în cursa pentru funcția de președinte.

Dubiile privind vârsta reală a lui Șaova au apărut pentru că registrele de nașteri din presupusa perioadă nu mai există. Pe pașaportul femeii, data nașterii era "00.00.1890", pentru aceasta nu își mai amintea ziua exactă, ci doar anul.

Unul dintre fiii femeii a recunoscut că, deși aceasta își amintea foarte bine momente din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nu avea amintiri din timpul primului, în condițiile în care ar fi avut 28 de ani când s-a încheiat.

Pe de altă parte, deși autoritățile ruse au recunoscut-o ca fiind cea mai în vârstă persoană din țară, există o femeie în Cecenia ale cărei pașaport și documente de pensionare indică faptul că a împlinit deja 129 de ani. Koku Istambulova s-ar fi născut pe 1 iunie 1889 și poate oferi mărturii despre momentul în care a fost deportată de Stalin în stepele din Kazahstan în urmă cu 75 de ani. La momentul respectiv ar fi avut 54 de ani, potrivit propriilor mărturii.

Oficial, recordul de longevitate la nivel general a fost stabilit de franțuzoaica Jeanne Calment, care a murit în 1997, la vârsta de 122 de ani și 164 de zile, potrivit Guinness Book of Records.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.