Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit cel mai în vârstă pictor din lume

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Artistul plastic spaniol Luis Torras Martínez, considerat drept cel mai în vârstă pictor din lume dar şi cel mai în vârstă spaniol, care s-a născut în 1912, a murit marţi, la Vigo (Spania), la 111 ani, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Într-un interviu acordat EFE în 2022, Torras, care locuia atunci cu soţia sa, María Jesús, care a murit anul trecut, a spus că în fiecare zi se trezea foarte devreme pentru a sta în faţa unui şevalet fără a fi nevoie să găsească o motivaţie specială pentru a continua să picteze. Pictorul susţinea că este mereu nevoie să te perfecţionezi şi a concluzionat că pictura este viaţa lui.

Temele principale ale picturii lui Torras sunt figurile umane statice, peisajele şi natura moartă, iar o bună parte din opera sa se află în Casa Artelor din Vigo, unde este găzduită Colecţia Torras, dar pânze ale sale sunt expuse şi în alte muzee spaniole, printre care Regina Sofia din Madrid.

Luis Torras iubea lucrările unor artişti precum Piero della Francesca, la care admira în special luminozitatea pe care maestrul o reda în frescele sale, dar şi El Greco sau Leonardo da Vinci, pe care îi considera "superpictori".

Torras suferea de o surditate persistentă care l-a însoţit încă din perioada Războiului Civil Spaniol (1936-1939). "M-au împuşcat acolo şi m-au distrus", spunea el.

Artistul spaniol a fost foarte puţin preocupat de moştenirea pe care o lasă sau de modul în care oamenii îşi vor aminti de el. "Când mor, s-a terminat, nu? Nu am nici o dorinţă", obişnuia el să spună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.