Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit fotograful oficial al cântăreţei Edith Piaf

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Fotograful de presă Hugues Vassal, cofondator al agenţiei Gamma şi fotograf oficial al cântăreţei Edith Piaf, a murit luni în locuinţa sa din oraşul Tours la vârsta de 89 de ani, a anunţat joi fiica sa, relatează AFP.

"A murit împăcat, în timp ce dormea în biroul lui după ce a lucrat la următoarea sa carte", a declarat fiica adoptivă a fotografului, Solene, confirmând informaţiile publicate în mass-media locale.

Hugues Vassal, care ar fi împlinit 90 de ani pe 17 iunie, şi-a început cariera de fotograf de presă după ce s-a angajat la săptămânalul France Dimanche în 1953. S-a specializat apoi în fotografierea starurilor din showbiz, precum Johnny Hallyday şi Brigitte Bardot, potrivit Agerpres.

În 1957 a cunoscut-o şi a devenit un bun prieten al cântăreţei Edith Piaf, care i-a cerut să devină fotograful ei oficial. Hugues Vassal a continuat în ultimii ani să prezinte expoziţii şi să participe la conferinţe despre celebra artistă franceză, căreia i-a dedicat şi mai multe cărţi.

În 1966, a devenit cofondator al agenţiei de fotoreportaj Gamma, alături, printre alţii, de Gilles Caron şi Raymond Depardon.

A publicat reportaje despre şahul Iranului, Richard Nixon şi Anwar Al-Sadat, însă o fotografie a sa realizată în 1969 în Africa de Sud a fost imaginea care a reuşit să facă înconjurul lumii. Pe un stadion, în apropiere de mina de aur din Bloemfontein, un cordon îi separa de spectatorii albi de spectatorii de culoare. Acea fotografie a devenit un simbol al luptei împotriva apartheidului.

"Este una dintre cele mai frumoase fotografii din cariera mea", dezvăluia Hugues Vassal pe 9 octombrie 2022 la Primăria din Tours, în prezenţa fotografului franco-brazilian Sebastiao Salgado, venit să îi înmâneze medalia de cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

"Hugues Vassal mi-a oferit prima mea carte de muncă. Pentru imigrantul care eram, a fost şansa vieţii mele: aceea de a putea să rămân în Franţa", a declarat atunci Sebastiao Salgado.

O ceremonie religioasă este programată în memoria lui Hugues Vassal pe 22 mai la Grasse, oraşul în care a murit Edith Piaf. Un alt omagiu îi va fi adus în oraşul Tours, pe 24 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.