Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit Heide Simonis, prima femeie care a ocupat funcția de prim-ministru într-un land german

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Heide Simonis, prima femeie care a ocupat funcţia de prim-ministru într-un land german, a murit vineri, la ea acasă, în oraşul Kiel din nordul Germaniei, informează dpa.

Simonis urma să împlinească peste câteva zile 80 de ani, potrivit Agerpres.

Decesul ei a fost anunţat de Partidul Social Democrat (SPD) din landul Schleswig-Holstein, condus de Simonis timp de 12 ani, din 1993 până în 2005.

Cancelarul Olaf Scholz, liderul SPD, a apreciat că politiciana a fost un model: "cu manierele ei încrezătoare, a fost convingătoare chiar de când era o tânără membră a parlamentului federal - inclusiv pentru mine", a scris el pe Twitter.

Ministrul economiei, ecologistul Robert Habeck, originar din Schleswig-Holstein, a declarat agenţiei dpa că "Heide Simonis a făcut istorie" ca prima femeie şefă a guvernului landului. "Ca reprezentantă a landului meu, a fost o figură emblematică", a spus el.

Heide Simonis a intrat în SPD în 1969, după ce şi-a încheiat studiile de economie. A fost aleasă în consiliul municipal din Kiel în 1971. După numai cinci ani, a trecut la nivelul următor - guvernul landului. Din 1988, a fost ministru al economiei în Schleswig-Holstein până când a ajuns premier. Era cunoscută pentru declaraţiile ei fără menajamente despre chestiunile politice curente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.