Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit pionierul climatologiei, savantul Claude Lorius

cnrs.fr
Claude Lorius

Glacialogul francez Claude Lorius, unul dintre primii care au stabilit rolul dioxidului de carbon (CO2) în încălzirea globală, a încetat din viaţă marţi la vârsta de 91 de ani, au anunţat joi editorul său şi un cercetător CNRS apropiat lui, relatează AFP, conform Agerpres.

Acest pionier al expediţiilor polare, care a trăit în total şase ani în Antarctica de la prima sa misiune în 1957, a contribuit la înfiinţarea climatologiei, reconstituind climatul din trecut datorită studiului bulelor de aer cuprinse în gheaţă de-a lungul mileniilor.

În marea tradiţie a lui Paul-Emile Victor, Claude Lorius a condus 22 de expediţii polare în Groenlanda, dar mai ales în Antarctica, unde a trăit, în total, şase ani, de la prima sa misiune în 1957.

„Am ales aventura”

"Nu am ales ştiinţa, am ales aventura" a declarat pentru AFP acest pionier al climatologiei, născut la 27 februarie 1932 la Besançon (estul Franţei).

"A fost o şansă extraordinară pentru că se întâmplă că Antarctica să fie cel mai bun loc pentru a realiza că există o problemă de mediu planetară", a remarcat Claude Lorius, care a preferat adesea exprimarea "noi" în loc de "eu".

Deja octogenar, el a revenit pentru filmul lui Luc Jacquet, "Gheaţa şi cerul", prezentat la încheierea Festivalului de Film de la Cannes din 2015 şi dedicat carierei acestui savant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.