Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit scriitorul Ion Druţă

Facebook
Ion Druta

Scriitorul sovietic și moldovean Ion Druță a murit la vârsta de 96 de ani, la Moscova, unde a trăit și a lucrat, a anunțat ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan.

"O veste cumplită a venit de la Moscova în această dimineață. S-a stins din viaţă Ion Druţă! Anunţul a fost făcut de nepoata scriitorului, Ana, care i-a fost alături în ultimele clipe din viaţă" - a scris ministrul moldovean pe pagina sa de Facebook.

Ministrul moldovean al culturii a dat asigurări că Guvernul va ajuta la organizarea unei înmormântări în Republica Moldova dacă familia scriitorului va decide să-l îngroape în patria sa.

Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodişte din nordul Republicii Moldova, într-o familie de țărani.

Primele sale lucrări au fost publicate de editurile moldovene la începutul anilor '50 ai secolului trecut.

Scriitorul, care a scris atât în ”​​limba moldovenească” (limba română scrisă cu chirilice, n.red), cât și în limba rusă, a obţinut faima după publicarea romanului "Frunze de dor".

Lucrările sale încep apoi să fie publicate la edituri mari, cu traduceri în mai multe limbi străine. Printre cele mai cunoscute lucrări ale scriitorului se numără "Ultima lună de toamnă", "Povara bunătății noastre", "Întoarcerea țărânii în pământ", "Nedolghii vek zelionogo lista" ("Scurta viaţă a unei frunze verzi"), "Mirosul de gutuie coaptă", "Toiagul păstoriei". Multe dintre ele au fost adaptate în piese de teatru și film. Ion Druță - membru al Academiei de Științe a Republicii Moldova și României, a fost ales în unanimitate președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, fiind distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova și cu multe alte premii de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.