Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A murit unul dintre miliardarii Germaniei - A fondat cel mai mare producător de ochelari din Europa

fielmann

A fost cel mai cunoscut optician din Germania: Günther Fielmann a murit în Schleswig-Holstein la vârsta de 84 de ani. Antreprenorul a construit un grup activ la nivel internațional cu zeci de mii de angajați,, relatează presa germană.

Fondatorul lanțului de opticieni cu același nume a murit miercuri, la vârsta de 84 de ani, în locuința sa din Lütjensee, în Schleswig-Holstein, după cum a anunțat astăzi grupul Fielmann. El a murit liniștit, înconjurat de familia sa.

"Gândurile celor peste 23.000 de angajați ai noștri din Europa, Asia și SUA sunt alături de cei dragi lui Günther Fielmann în aceste momente. Transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și companionilor săi", continuă comunicatul. "Cu toții ne vom aminti de Günther Fielmann cu filozofia sa orientată spre client, puterea sa creativă și spiritul său vizionar de pionier în industria optică."

Un pionier în industria optică

Fielmann a revoluționat industria optică din Germania. Compania a fost fondată în Cuxhaven în 1972 și este acum recunoscută ca lider de piață în Europa, având sute de filiale în Germania și în alte țări europene. Fielmann este listată la bursă din 1994, majoritatea acțiunilor companiei rămânând în mâinile fondatorului. În 2012, acesta le-a transferat către o fundație de familie. Potrivit propriilor cifre, grupul are 23.000 de angajați în întreaga lume și este a treia companie ca mărime din acest sector. La sfârșitul lunii martie 2023, Fielmann AG a raportat un total de 977 de sucursale în Germania și în străinătate și 27 de milioane de clienți. În 2022, vânzările anuale s-au ridicat la aproape 1,8 miliarde de euro. Fielmann s-a retras din companie în 2019 și a predat-o fiului său Marc.

Calea spre a deveni optician

Original, Günther Fielmann aspira la o carieră de fotograf, dar dorința tatălui său de a avea o pregătire profesională solidă l-a condus în lumea opticii. După spusele sale, și-a încheiat cu brio formarea ca optician. El se lăuda că a făcut ca ochelarii la modă să fie la prețuri accesibile și a introdus asigurarea gratuită a ochelarilor, iar acest lucru a fost promovat în cinematografe și la televiziune.

Sindicatele și angajații s-au plâns ocazional că în cadrul grupului Fielmann exista o mare presiune pentru a obține performanțe, unii angajați câștigând abia mai mult decât salariul minim. Cu toate acestea, acest lucru nu a putut opri ascensiunea Fielmann Group, care a devenit cel mai de succes producător de ochelari din Europa. An de an, Günther Fielmann a anunțat noi recorduri, iar acțiunile companiei au crescut vertiginos, chiar și în vremuri de criză.

Fielmann a încercat să își țină viața privată departe de ochii publicului pe cât posibil. La 49 de ani, s-a căsătorit și a avut doi copii, inclusiv pe fiul său Marc, pe care l-a pregătit sistematic pentru a prelua conducerea grupului. Fiica sa, Sophie-Luise, s-a născut cinci ani mai târziu.

Angajamentul față de mediu și binele comun

Pe lângă succesele sale antreprenoriale, Günther Fielmann s-a dedicat și agriculturii ecologice. A cumpărat și renovat castelul Plön, care astăzi servește drept centru de formare pentru opticieni. Fielmann a donat foarte mult pentru educație, știință și cultură, ecologie și conservarea naturii. Le-a oferit angajaților săi acțiuni în cadrul companiei și a plantat în fiecare an câte un copac pentru fiecare dintre ei.

Președintele Consiliului de Supraveghere al Grupului Fielmann, Mark Binz, îl onorează pe Günther Fielmann ca fiind "antreprenorul și vizionarul secolului". Previziunea sa strategică, concentrarea sa asupra nevoilor clienților și angajamentul său față de binele comun au avut un impact de durată asupra economiei germane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.