Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A treia versiune a acordului COP26 a fost publicată: Țările trebuie să nu mai folosească 'cărbune şi subvenţii ineficiente pentru combustibili fosili'

cop26

Discuţiile privind un acord asupra gestionării efectelor schimbărilor climatice au depăşit termenul limită, de 12 noiembrie, al COP26. Aproximativ 200 de ţări au încercat să ajungă la o înţelegere, iar o a treia versiune a acordului a fost publicată sâmbătă.

Punctele cele mai importante sunt eliminarea treptată a cărbunelui şi a subvenţiilor pentru alţi combustibili fosili şi acordarea de ajutor financiar pentru ţările mai sărace, conform news.ro.

Textul nu a fost schimbat mult faţă de cel de vineri, ceea ce a însemnat că părţile l-au acceptat, însă fără actualizări semnificative legat de ce vor fi de acord guvernele să facă.

Esenţial, acordul privind combustibilii fosili a rămas - ţărilor le este cerut să nu mai folosească „cărbune şi subvenţii ineficiente pentru combustibili fosili”.

Ţărilor le mai este solicitat să dezvăluie planurile pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră până în 2022, mult mai devreme decât era stabilit.

Summitul este considerat un moment cheie în încercarea de a menţine creşterea temperaturii globale la 1,5C faţă de nivelul preindustrial şi limitarea inundaţiilor, incendiilor de vegetaţie şi a creşterii nivelului mării.

Sute de delegaţi au părăsit vineri conferinţa de la Glasgow pentru a se alătura protestatarilor din stradă.

Alok Sharma, preşedintele COP, a spus sâmbătă dimineaţă că speră ca versiunea finală a documentului să fie adoptată de delegaţi în cursul după-amiezii.

Acorduri încheiate la COP26

În timpul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, începute pe 31 octombrie, au fost încheiate câteva înţelegeri.

Suprinzătoare a fost cea dintre Statele Unite şi China, cei mai mari poluatori ai lumii, care au spus că vor colabora deceniul acesta pentru a limita creşterea temperaturii globale.

Mai mult de 100 de lideri au primis să pună capăt defrişărilor până în 2030.

SUA şi Uniunea Europeană au anunţat un parteneriat global pentru tăierea emisiilor de metan, gaz cu efect de seră, până în 2030.

Mai mult de 40 de ţări şi-au luat angajamentul de a renunţa la cărbune, însă China şi SUA - cei mai mari consumatori - nu s-au numărat printre acestea.

A fost lansată o alianţă care obligă ţările să stabilească o dată până la care să renunţe la utilizarea petrolului şi gazelor, şi să acorde noi licenţe de explorare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.