Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

A XI-a ediție a Festivalului Roman aduce noi atracții la Călugăreni

agerpres

Demonstraţii militare, târguri de sclavi, ghidaje în expoziţii şi în situl arheologic, precum şi o prezentare a tradiţiilor rurale fac parte din scenariul celui mai mare festival de reconstituire a istoriei antice din Estul Transilvaniei, Festivalul Roman de la Călugăreni (Festivalul XIR), care va fi organizat în data de 5 august.

Şeful Secţiei de Cercetare a Limesului Roman din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, Szilamer Panczel, cercetătorul Gyorfi Zalan şi muzeograful

Tatai Orsolya au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, programul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Roman, care se va derula sub motto-ul "Perennitas Antiquorum" şi va pune accentul pe "Roman, Renaştere, Rural", conform Agerpres.

Festivalul va începe la ora 10,00 cu o paradă a participanţilor pe traseul Parcul Arheologic - Mănăstirea Franciscană- Teatrul Şură - Parcul Arheologic, după care vor urma exerciţii militare ale soldaţilor romani şi târgul de sclavi.

În cadrul Festivalului Roman sunt anunţate concerte de orgă şi de flaut şi vioară în biserica fostei mănăstiri Franciscane, ateliere de pedagogie muzeală, două expoziţii, respectiv "Biblioteca claustis" şi "Franciscani în Ţara Sfântă" de pe Valea Nirajului, realizate cu împreună cu Biblioteca Teleki.

Pe lângă activităţile legate de demonstraţiile militare, atelierele şi vizitarea sitului arheologic în cadrul festivalului a fost inclusă şi secţiunea rurală, la Teatrul Şură, unde sunt organizate ateliere de pedagogie muzeală şi de meşteşuguri, concerte şi spectacole de dansuri populare, iar în apropiere, la şcoală, este anunţată o expoziţie de fotografie.

Evenimentul de la Călugăreni se va desfăşura între orele 10:00 - 19:00, în trei spaţii principale, Teatrul Şură, Parcul Arheologic şi biserica şi curtea fostei Mănăstiri Franciscane.

Arheologul Szilamer Panczel a arătat că vizitatorii vor putea vedea o serie de noutăţi anul acesta, întrucât în situl castrului de la Călugăreni se lucrează la descoperirea legăturii dintre băile romane şi infrastructura rutieră a localităţii.

"Suntem foarte bucuroşi că avem o echipă foarte mare, peste 40 de arheologi, studenţi la arheologie, contribuie la succesul acestor săpături. În acest moment săpăturile se desfăşoară în băile romane şi sunt coordonate de doamna Nicoleta Man şi de Daniel Cioată. Anul acesta ei îşi propun să descopere cum erau legate aceste băi de infrastructura rutieră a aşezării romane. În clădirea comandamentului am deschis până acum cea mai mare suprafaţă, toată curtea interioară şi bazilica clădirii comandamentului, beneficiind de acest mare ajutor din partea studenţilor care vin la practica de specialitate şi din Ungaria, Germania şi din România. Sperăm să reuşim să finalizăm planul acestei clădiri la comandamentului sperând că la un moment dat vom avea posibilitatea să prezentăm toate aceste rezultate sub un acoperiş de protecţie. Aceste măsuri se pot lua când avem clarificată planimetria clădirii. Este o clădire foarte interesantă care ne spune o poveste ce se întinde pe 150 de ani, tot timpul ea a reprezentat centrul aşezării. Este clădirea în care se decidea soarta acelei mici comunităţi", a spus Szilamer Panczel.

Pentru prima oară, Muzeul Judeţean Mureş a introdus o taxă modică pentru participarea la Festivalul Roman de la Călugăreni, preţul unui bilet de intrare va fi 5 lei pentru adulţi, 2 lei pentru pensionari şi 1 leu elevi sau studenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.