Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abbas demisionează de la conducerea OEP pentru a provoca alegeri interne

mahmoud abbas

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi-a prezentat demisia sâmbătă din postul de preşedinte al Comitetului Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (CEOEP), alături de mai mult de jumătate din cei 18 membri ai acestei instanţe, informează AFP şi DPA. 

Demisia lui Abbas din funcţia de preşedinte al celei mai înalte instanţe executive a conducerii palestiniene nu va afecta cu toate acestea atribuţiile sale ca şef al Autorităţii Palestiniene. 

În schimb, demisiile vor provoca luna următoare convocarea Consiliului Naţional Palestinian (CNP), parlamentul OEP care nu s-a mai reunit de aproape 20 de ani. 

"Demisia lui Mahmoud Abbas din Comitetul Executiv şi a mai mult de jumătate din membrii acestei instanţe a creat un vid juridic. Prin urmare, s-a cerut reunirea de urgenţă a CNP în termen de o lună pentru a alege un nou Comitet Executiv", a explicat Wassel Abu Yussef, un membru al CEOEP, citat de France Presse. 

Comitetul executiv este singurul organism abilitat să ia decizii în legătură cu palestinienii - din teritoriile ocupate şi diaspora - în special în contextul procesului de pace cu Israelul care la ora actuală stagnează. Acest Comitet a semnat acordurile de la Oslo privind autonomia în 1993. 

Demisiile nu vor intra în vigoare până la desfăşurarea reuniunii CNP. Între timp, Saeb Erakat a fost ales de către CEOEP secretar general provizoriu al acestei instanţe în locul lui Yasser Abed Rabbo, care a fost recent suspendat din funcţie de Abbas. 

Observatorii văd în acţiunea lui Abbas o manevră politică pentru a se asigura că aliaţii 
vor controla comitetul, notează DPA.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.