Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abdullah Öcalan are liber să se întâlnească cu avocaţii săi: Turcia a ridicat interdicţia impusă în urmă cu opt ani liderului kurd

Abdullah Öcalan

Ministrul justiţiei turc a anunţat joi că a ridicat interdicţia impusă cu opt ani în urmă liderului istoric kurd Abdullah Öcalan, aflat în închisoare, de a se întâlni cu avocaţii săi, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

'Deciziile privind interzicerea întâlnirilor a fost ridicată şi de acum este posibil ca el să se întâlnească cu ei', a declarat Abdülhamit Gül presei la Ankara. Ministrul turc a subliniat totuşi că întâlnirile unui deţinut cu avocaţii săi este un drept care poate fi limitat din motive de securitate.

Liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup calificat drept 'terorist' de către Ankara şi aliaţii săi occidentali, se află în detenţie din 1999 şi a putut să-şi vadă avocaţii acum două săptămâni pentru prima dată din 2011.

Citește și: Informații de ultimă oră despre Elena Udrea! S-a întâmplat în secret

Cu această ocazie, unul dintre avocaţii săi a transmis un mesaj din partea sa în care cerea sutelor de persoane care fac greva foamei în închisori din Turcia pentru a protesta faţă de condiţiile sale de detenţie să nu-şi pună viaţa în pericol.

Öcalan a îndemnat de asemenea să se 'ia în considerare sensibilităţile' Turciei în Siria, unde o miliţie kurdă siriană legată de PKK controlează zone vaste în nordul ţării, spre nemulţumirea Ankarei, care s-a declarat hotărâtă să o alunge de acolo pentru a evita crearea unei entităţi kurde la frontierele sale.

'Credem că problemele în Siria trebuie rezolvate departe de cultura violenţei şi în scopul instaurării unei democraţii locale cu respectarea integrităţii teritoriale a Siriei', a spus el, conform avocaţilor săi.

În pofida izolării sale cvasitotale, Ocalan rămâne o figură de referinţă pentru rebeliunea kurdă în Turcia, unde conflictul între PKK şi statul turc a făcut peste 40.000 de morţi din 1984, dar şi în Siria.

Citește și: Cutremur pe piață! Opoziția anunță că Liviu Dragnea a concediat azi zeci de mii de oameni

Potrivit partidului prokurd HDP, circa 3.000 de deţinuţi sunt în prezent în greva foamei pentru a cere relaxarea condiţiilor sale de detenţie, majoritatea alăturându-se mişcării de solidaritate cu deputata prokurdă Leyla Güven, care refuză hrana din noiembrie trecut.

Opt persoane s-au sinucis în închisoare de la începutul acestei mişcări, conform HDP.

De la reluarea conflictului în sud-estul Turciei în 2015 după întreruperea unui armistiţiu fragil, discursul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pe tema rebelilor kurzi s-a înăsprit semnificativ, făcând să se îndepărteze astfel perspectiva unei soluţii politice negociate la conflict.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.