Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abia acum s-a aflat! NASA a dezvăluit ce se întâmplă cu adevărat în interiorul unei găuri negre / VIDEO

NASA
gaura neagra

NASA a dezvăluit ce se întâmplă cu adevărat în interiorul unei găuri negre. Călătoria spre centrul unei găuri negre rămâne unul dintre marile mistere ale fizicii. Odată intrate înăuntru, atât camera, cât și spațiul-timp se prăbușesc spre singularitate, unde legile fizicii, așa cum le cunoaștem noi, încetează să mai funcționeze.

 

Scufundarea lui Matt McConaughey în gaura neagră nu a fost atât de departe de realitate (la urma urmei, Christopher Nolan l-a ales pe Kip Thorne, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 2017, drept consilier științific pentru Interstellar). Acum, Nasa a publicat o simulare care arată ce s-ar întâmpla dacă am intra cu adevărat într-o gaură neagră, un corp ceresc a cărui masă este comprimată într-o asemenea măsură încât generează un câmp gravitațional atât de intens încât îndoaie spațiu-timpul.

Filmul urmărește călătoria în interiorul găurii calde a lui Interstelalr. Începe cu camera poziționată la o distanță de aproape 640 de milioane de kilometri, iar apoi, de-a lungul drumului, discul găurii negre, inelele fotonice și cerul devin din ce în ce mai distorsionate, generând imagini multiple pe măsură ce lumina lor călătorește prin spațiul-timp deformat.

În momentul de față, este de fapt imposibil de știut cu siguranță ce se întâmplă în interiorul unei găuri negre, este o călătorie fără întoarcere și, odată intrată, este imposibil de comunicat cu lumea exterioară. Cu toate acestea, legile fizicii ne permit să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla cu un corp care se apropie de singularitate.

"Oamenii întreabă adesea ce se întâmplă într-o gaură neagră, iar simularea acestor procese greu de imaginat ajută la conectarea matematicii relativității la consecințele reale din universul real", a explicat Jeremy Schnittman, astrofizician la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland, care a creat videoclipurile. "Așa că am simulat două scenarii diferite, unul în care o cameră - o dublură a unui astronaut îndrăzneț - ratează de puțin orizontul evenimentelor și se aruncă înapoi, și unul în care traversează granița, marcându-și soarta".

Rularea filmului ar fi durat mai mult de 10 ani pe un laptop obișnuit

 

Versiunile redate permit spectatorilor să se uite în jur în timpul călătoriei. Pentru a crea videoclipul, Schnittman a colaborat cu colegul său de la Goddard, Brian Powell, și a folosit supercomputerul Discover de la Centrul de simulare climatică al NASA. "Proiectul a generat aproximativ 10 terabytes de date, echivalentul a aproximativ jumătate din conținutul textual estimat în Biblioteca Congresului, și a avut nevoie de aproximativ cinci zile pentru a fi rulat pe doar 0,3 la sută din cele 129.000 de procesoare ale lui Discover. Aceeași performanță ar fi durat mai mult de un deceniu pe un laptop obișnuit', a explicat Nasa.

Steaua din videoclip este o gaură neagră supermasivă, a cărei masă este de 4,3 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru și care se află în centrul Căii Lactee. "Dacă ar trebui să aleg, aș vrea să cad într-o gaură neagră supermasivă", a explicat Schnittman. "Găurile negre cu masă stelară, care conțin până la aproximativ 30 de mase solare, posedă orizonturi de eveniment mult mai mici și forțe de maree mai puternice care pot sfâșia obiectele care se apropie înainte ca acestea să ajungă la orizont".

Orizontul de evenimente simulat al găurii negre se întinde pe o distanță de aproximativ 25 de milioane de kilometri, adică aproximativ 17% din distanța de la Pământ la Soare. În jurul găurii negre, în depărtare se poate observa un nor plat compus din gaz fierbinte și incandescent; acesta este discul de acreție care devine un punct de reper în timpul căderii. Pe măsură ce vă apropiați de gaura neagră, apar alte structuri luminoase, numite inele fotonice.

"Pe măsură ce camera se apropie din ce în ce mai mult de gaura neagră, atingând viteze din ce în ce mai apropiate de cea a luminii însăși, strălucirea discului de acreție și a stelelor din fundal este amplificată în același mod în care crește tonul sunetului unei mașini de curse care se apropie. Lumina lor pare mai strălucitoare și mai albă privind în direcția de deplasare", explică NASA.

Ce s-ar întâmpla dacă am intra într-o gaură neagră

Intrarea într-o gaură neagră este o călătorie fără întoarcere. Odată ce ați trecut de orizontul evenimentelor, limita matematică care indică distanța dincolo de care nici măcar lumina nu poate scăpa din capcana gravitațională, nu mai puteți ieși. Ați putea înainte, dacă nu treceți pragul și dacă aveți suficientă energie pentru a vă "întoarce". Nu numai atât, odată ce ai trecut de orizontul evenimentelor, nu mai poți comunica cu lumea exterioară.

Forța gravitațională a găurii negre crește pe măsură ce se apropie de singularitatea centrală (un punct în care curbura spațiu-timpului tinde spre o valoare infinită), partea obiectului din interiorul găurii negre cea mai apropiată de centru este atrasă mai mult decât partea îndepărtată, ca urmare corpul începe să se întindă, se întinde într-o bandă lungă și subțire, acest proces se numește spaghetizare.

Cu toate acestea, călătoria, odată trecut orizontul evenimentelor, către centrul unei găuri negre rămâne unul dintre marile mistere ale fizicii. Odată intrate înăuntru, atât aparatul cât și spațiul-timp s-ar prăbuși spre singularitate, unde legile fizicii așa cum le cunoaștem încetează să mai funcționeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.