Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abordarea unilaterală nu este o soluție la conflictul dintre China și SUA, consideră premierul chinez

china sua

Premierul chinez Li Keqiang a criticat miercuri "unilateralismul'' care ameninţă comerţul liber la nivel mondial după o escaladare a conflictului comercial dintre Beijing şi Washington, relatează AFP preluată de Agerpres.

"Este esenţial să susţinem principiile fundamentale ale multilateralismului şi ale comerţului liber", a declarat premierul chinez la deschiderea Forumului Economic Mondial de la Tianjin (est).

În ceea ce priveşte "problemele existente", "ele trebuie soluţionate prin negociere" deoarece "unilateralismul" nu oferă nicio soluţie, a adăugat el, la o zi după impunerea de noi taxe vamale punitive între Beijing şi Washington.

Administraţia Trump a impus tarife vamale de 10% asupra unor importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari. Tarife punitive adoptate în iulie şi august au vizat deja bunuri chineze în valoare de 50 miliarde dolari în importurile anuale ale SUA.

China a instituit marţi tarife asupra unor importuri din SUA în valoare de 60 de miliarde de dolari, conform guvernului de la Beijing, citat de AFP. De acum vor fi tarife vamale pe produse importate din SUA în valoare de 110 miliarde de dolari.

Li Keqiang a negat ferm miercuri că Beijingul şi-a devalorizat în mod deliberat moneda pentru a-şi ajuta exportatorii şi pentru a atenua impactul tensiunilor comerciale, după cum acuză Donald Trump.

Beijingul nu va adopta planuri vaste de relansare, a spus premierul chinez, sugerând că ţara nu va injecta, ca în timpul crizei financiare din 2008, lichidităţi masive în economie pentru a stimula activitatea într-un moment în care ţara are deja o datorie colosală care depăşeşte 250% din PIB.

"În ultimii 40 de ani, China a depăşit mereu dificultăţile (...) Vom continua să aprofundăm reformele noastre de anvergură'', în special deschiderea economiei, reducerea fiscalităţii sau reducerea taxelor, a promis Li Keqiang.

În faţa protecţionismului Washingtonului, Beijingul este dispus să fie un purtător de cuvânt al comerţului liber, deşi companiile occidentale reclamă încă o lungă listă de bariere de reglementare care le limitează drastic accesul pe piaţa chineză.

Deschiderea Chinei se va accelera şi firmele străine ''vor fi tratate corect, fără discriminare", a subliniat Li Keqiang.

Donald Trump a precizat, într-un comunicat difuzat luni de Casa Albă, calendarul aplicării noilor tarife faţă de China. "Tarifele vamale vor intra în vigoare la 24 septembrie şi vor creşte la 10% până la sfârşitul anului. La 1 ianuarie taxele vamale vor fi majorate la 25%", menţionează comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.