DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Abracadabra: misterul din spatele acestui cuvânt magic

stock.adobe.com
magie

Expresia "Abracadabra" este una dintre cele mai recunoscute și folosite încă din copilărie. Magicienii o invocau pentru a realiza trucuri uluitoare, lăsându-ne întotdeauna fascinați de magia lor. În prezent, termenul "Abracadabra" este utilizat de iluzioniști în spectacolele lor și ne întâlnim cu el frecvent în desene animate și filme, scrie libertatea.ro.

Ce înseamnă, de fapt, abracadabra

Potrivit lingviștilor, abracadabra este termenul care ar putea proveni din limba armaică, limba semitică, vorbită din antichitate, în Mesopotamia, din expresia “adhadda kedhabhra”, care înseamnă “lucrul care trebuie distrus”.

De asemena, tot lingviștii sustin și forma “evra kedebra”, care se poate traduce “prin voi crea după cuvintele mele”. După spusele altor specialiști, abracadabra provine din limba ebraică, din expresia “ha brakha dabra” și are înțelesul de “fii binecuvântat”. Potrivit lucrării lui Jean Chevalier și Alain Gheerbrant, “Dicționar de simboluri”, expresia “abreg ad Habra” se traduce prin “trimite trăsnetul tău până la moarte”. Sunt atestate mai multe etimologii cu privire la originea cuvântului abracadabra.

Când a fost folosită prima dată expresia abracadabra

Cuvântul abracadabra a fost folosit încă din Evul Mediu, de către vrăjitoare, dar și de doctori în ritualurile de vindecare. Pentru prima dată, potrivit specialiștilor, cuvântul abracadabra a fost folosit într-un ritual pentru a reduce febra.

A fost folosit într-o carte de medicină în secolul al doilea. Bolnavii care sufereau de frisoane purtau pe piept o amuletă pe care scria abracadabra pentru a se vindeca. De asemenea, în timpul ciumei din 1660, din Anglia, a fost folosit din nou termenul abracadabra. Astăzi, cuvântul abracadabra este folosit și în trucurile de magie, dar a fost auzit și în seria cinematografică Harry Potter. Expresia abracadabra este echivalentă și cu expresia hocus pocus. În prezent, există mai multe derivate ale cuvântului, iar unul dintre ele este abracadabrant, din franceză, cu sensul de ciudat, uluitor, neobișnuit.

Talismanul abracadabra

Pe vremuri existau mai multe talismane pe care erau inscripționate literele cuvântului sub forma unui triungi. Aceste talismane erau purtate cu scopul de a proteja de diferite boli. Se considera că purtarea unui astfel de talisman ajută la alungarea energiilor negative și spiritelor rele, deoarece se elimină, în mod magic, din corpul celui care poartă talismanul.

Interpretările cuvântului abracadabra

O interpretare veche a cuvântului spune că termenul vine de la numele zeului Soare din limba persană, Abraxas. Termenul a fost tradus prin sintagma „soarele care răsare în fiecare zi a anului”.

De asemenea, termenul se spune că provine și din limba ebraică, și înseamnă „să arunci fulgere până la distrugere”. Să distrugi ceva cu ajutorul unei forțe supraomenești. Se spune și că, pe vremuri, și vracii pronunțau aceste cuvinte, unul după altul, până când ajungeau la A sau Alfa, litera începutului, atunci când răul trebuia nimicit pentru a face loc unui nou început.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.