Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Absolut înfricoșător! Lecțiile predate de Wagner în Africa: cum să smulgi unghii și să tai mâini, degete și picioare

abc.net.au
prigojin wagner

Mercenarii ruși din Grupul Wagner i-au învățat pe soldații și militanții africani cum să își tortureze și stranguleze prizonierii și, chiar, să îi ardă de vii, potrivit unei noi investigații citate de The Telegraph. Grupul fondat de Evgheni Prigojin, care a fost la un pas să declanșeze un război civil în Rusia, ar fi jucat un rol central în strategia de ucidere, tortură și violuri folosită de trupele din Republica Centrafricană (CAR) împotriva opoziției.

Studiul realizat de grupul de investigație Sentry a arătat cum Wagner l-a ajutat pe președintele CAR, Faustin-Archange Touadéra să poarte o campanie a terorii împotriva inimicilor săi, chiar în timp ce își vedea de interesele sale de afaceri.

În ultimii cinci ani, grupul a „perfecționat un plan pentru capturarea statului, susținând un stat criminalizat deturnat de președintele CAR și de cercul său de apropiați, obținând putere militară, asigurându-și accesul la minerale prețioase jefuite și subjugând poporul prin teroare”.

Acțiunile Wagner în CAR fac parte cel mai probabil dintr-un model pe care gruparea îl folosește și în alte țări, potrivit cercetătorilor.

Touadéra a apelat la serviciile grupului în 2018 pentru a-l ajuta să lupte împotriva rebelilor, iar Wagner a semnat înțelegeri similare și în Mali, Burkina Faso și Libia, printre altele.

„Wagner, Touadéra și cercul său de apropiați au desfășurat campanii la scară largă, sistematice și bine planificate de ucidere în masă, tortură și viol”, a raportat Sentry, citând interviuri realizate cu mai mult de 45 de persoane, printre care și 11 membri ai forțelor armate CAR.

Lecțiile predate de Wagner în Africa: cum să smulgi unghii și să tai mâini, degete și picioare

Un membru al gărzii prezidențiale le-a spus cercetătorilor: „Un instructor rus a fost cel care a făcut instrucția, care a inclus antrenamente comando, interogatorii, tehnici agresive, tortură, violență”.

Raportul menționează că soldații și membrii ale altor miliții au fost antrenați „cum să taie mâini, degete și picioare, să smulgă unghii, să taie în carne cu cuțitele, să stranguleze, să arunce benzină pe oameni și să îi ardă de vii, să organizeze răpiri” și numai.

Sentry a fost fondată în 2016 de actorul George Clooney și de John Prendergast, un activist care luptă pentru drepturile omului, pentru a investiga legăturile dintre conflicte, bani și corupție.

Consilierul principal al președintelui CAR, Fidele Gouandjika, a confirmat pentru Bloomberg că Wagner a fost prezent în țara sa, dar că nu a fost implicat în nicio ofensivă militară sau acte de tortură, respingând de asemenea acuzația conform căreia forțele CAR ar fi folosit sau ar fi fost antrenate să utilizeze astfel de tehnici.

„Credem că oriunde merge Wagner, [grupul] lasă în urmă moarte și distrugere”, a spus și purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, care a anunțat că guvernul american va lua măsuri împotriva Grupului Wagner pentru acțiunile sale în Africa. „Ei rănesc populațiile locale, extrag minerale și bani din comunitățile în care operează”, a încheiat Miller.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.