Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Abuzuri şocante împotriva pacienţilor din spitalele de psihiatrie din Bulgaria

monitorulcj.ro
psihiatrie

Experţii Consiliului Europei au atras atenţia joi asupra unor abuzuri şocante împotriva pacienţilor cu afecţiuni mintale internaţi în spitalele de psihiatrie din Bulgaria şi au subliniat că este nevoie de ''acţiuni urgente'' pentru soluţionarea ''problemelor grave'' care durează de mult timp, transmit AFP şi dpa.

Acuzaţiile se referă la pedepse fizice şi condiţii sanitare nesustenabile, potrivit unui raport al Comitetului pentru prevenirea torturii şi a tratamentelor inumane sau degradante (CPT) al Consiliului Europei.

Astfel, în spitalele de psihiatrie din Bulgaria sunt comune practicile lovirii, pălmuirii sau lovirii cu bastoane, acestea din urmă părând să fie instrumente standard pentru angajaţi.

Pacienţii din aceste spitale trăiesc adesea în ''condiţii degradante'', printre care băi insalubre şi miros persistent de urină.

Deşi, spre deosebire de anii trecuţi, în timpul celei mai recente vizite a experţilor CPT nu au fost găsite lanţuri metalice utilizate pentru imobilizarea pacienţilor, au existat relatări despre pacienţi legaţi de pat timp de mai multe zile şi obligaţi să-şi facă nevoile fizice în pat.

CPT a efectuat 14 vizite în Bulgaria începând din anul 1995 şi a criticat în mod repetat condiţiile din spitalele de psihiatrie şi instituţii similare, potrivit Agerpres.ro.

''De 25 de ani, Comitetul pentru prevenirea torturii a exprimat de o manieră constantă îngrijorarea sa profundă în ceea ce priveşte problemele referitoare la tratamente, la condiţii şi la garanţiile juridice oferite pacienţilor care suferă de tulburări psihiatrice şi persoanelor internate în instituţiile de ajutor social'' bulgare, adaugă raportul citat.

Vizitele recente au pus în lumină ''incapacitatea persistentă'' a autorităţilor bulgare de a ''rezolva o serie de dificultăţi fundamentale'', mai menţionează CPT în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.