Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academia Europeană de Film a adoptat măsura fără precedent și se alătură boicotului filmelor ruseşti

cinema, film, cinematograf

Academia Europeană de Film (EFA) a adoptat măsura fără precedent de a se alătura Academiei Ucrainene de Film într-un boicot global împotriva cinematografiei ruse, ca modalitate de protest faţă de invazia rusă în Ucraina, transmite marţi hollywoodreporter.com, citat de Agerpres.

Într-un comunicat dat publicităţii marţi, EFA anunţă că s-a "alăturat sancţiunilor globale care sunt în prezent în vigoare împotriva Rusiei" şi că "susţine pe deplin apelul lansat de Academia Ucraineană de Film cu privire la boicotul filmelor ruseşti".

Academia Ucraineană de Film a lansat apelul la boicot sâmbătă, la doar câteva zile după ce forţele ruse au invadat Ucraina.

"Academia condamnă cu fermitate războiul declanşat de Rusia - suveranitatea şi teritoriul ucrainean trebuie respectate. Acţiunile lui Putin sunt atroce şi complet inacceptabile şi le condamnăm cu fermitate", se precizează în comunicatul EFA. "Ceea ce ne îngrijorează cel mai mult este soarta ucrainenilor, iar inimile noastre sunt alături de comunitatea cinematografiei ucrainene. Suntem conştienţi că unii dintre membrii noştri luptă cu arma în mână împotriva agresorului. Din aceste motive, Academia exclude filmele ruseşti de la ediţia din acest an a European Film Awards şi susţinem fiecare element al acestui boicot", se mai arată în comunicat.

Academia Europeană de Film a prezentat scuze pentru că nu şi-a exprimat mai devreme susţinerea fără echivoc faţă de Ucraina. Luni, regizorul ucrainean Sergei Loznitsa a publicat o scrisoare deschisă în care a criticat răspunsul "ruşinos" şi timid al EFA în faţa agresiunii ruse. Chiar dacă EFA a condamnat imediat atacul Rusiei, instituţia nu a sprijinit iniţial boicotul sau alte sancţiuni împotriva Rusiei. În scrisoarea sa, cineastul ucrainean a anunţat că demisionează din EFA în semn de protest faţă de această lipsă de reacţie.

"Recunoaştem că această reacţie ar fi trebuit să se producă mai devreme, dar procesele noastre democratice au trebuit să fie respectate", a mai susţinut EFA marţi, adăugând că organizaţia profită acum de oportunitatea de a-şi "exprima fără echivoc protestul faţă de acest război abominabil şi de a reconfirma şi reitera solidaritatea sa completă şi totală cu eroicul popor ucrainean".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.