Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Academicianul Aleksandr Dînkin a vorbit despre situația alarmantă în care se află lumea zilelor noastre

vestidinrusia.ro
Aleksandr Dînkin președinte al Institutului IMEMO

Din situația alarmantă în care se află lumea zilelor noastre există două ieșiri. Amândouă deloc simple. Pe care ar trebui să o aleagă Rusia? Și cum ajunge la ea? Despre toate acestea a vorbit academicianul Aleksandr Dînkin, președintele Institutului Național de Cercetare a Economiei Mondiale și Relațiilor Internaționale ”E.M. Primakov”, într-un interviu pentru cotidianul Rossiiskaia gazeta.

– Aleksandr Aleksandrovici, ați spus, la ”Lecturile Primakov”, ca forum științific și de expertiză ce-și deschide lucrările la 8 iunie, că participanții vor propune diferite scenarii, vor vorbi despre amenințări, despre riscuri. Vor încerca să găsească un oarecare consens cu invitații de peste hotare.

Aleksandr Dînkin: – Într-adevăr, s-ar putea spune că pregătim un fel de meniu. Iar politicienii, analizând toate acestea, ar trebui să ia decizii. De fapt, aceasta este misiunea ”Lecturilor Primakov”.

– Ce schițe sunt în meniul dumneavoastră?

Aleksandr Dînkin: – Aveți dreptate; lumea se află, cu adevărat, la răscruce. Și se întrevăd două căi. Se poate merge în direcția unei noi bipolarități, când unul dintre centre devine legătura Moscova – Beijing, iar al doilea – Washingtonul. Altă ieșire este găsirea drumului spre un concert global al națiunilor. Acum, există premise și pentru una și pentru cealaltă.

Dacă s-ar merge pe modelul noii bipolarități – Rusia-China și SUA, firește că polii sunt determinați de forța însumată a factorilor politic, strategic și economic. Și este evident că, aici, supremația economică aparține Chinei, cea strategică fiind de partea noastră.

În aceea ce privește Washingtonul, într-un singur chip este întruchipată supremația strategică și economică. Ceea ce nu ne este foarte avantajos, deoarece nu vom juca vioara întâi în această nouă bipolaritate. Și va trebui, într-o măsură mai mare decât înainte, să ținem cont de interesele naționale ale Chinei, care nu sunt întotdeauna identice cu ale noastre.

– În aceste condiții, calea noastră este spre un concert global al națiunilor?

Aleksandr Dînkin: – Cred că este pasul în direcția corectă. În secolul al XIX-lea a existat un concert european al națiunilor. Se poate încerca readucerea acelui model la nivel global. Premise sunt în acest sens.

În primul rând, am prelungit cu Statele Unite Tratatul START-3. În al doilea rând, se pregătește întâlnirea dintre Putin și Biden. În al treilea, se muncește intens pentru o rezolvare a programului nuclear iranian. Acolo noi participăm activ. Americanii și-au moderat poziția în privința gazoductului ”Nord Stream-2”. S-a desfășurat fără confruntări întâlnirea dintre Lavrov și Blinken. Se pare că americanii se gândesc la amenințări legate de ”dublă descurajare”. Cred că ne este mai avantajoasă o lume policentrică decât o nouă bipolaritate.

– Adică, în principiu, nu considerați corectă calea spre o nouă bipolaritate? Dintre scenariile la care ar putea duce aceasta, care ar fi cel mai rău?

Aleksandr Dînkin: – La o creștere a conflictelor regionale. Iar acest scenariu a fost deja lansat. Vedem conflictul din Karabah. Tadjikistan – Kîrgîzstan. Agravarea confruntării arabo-israeliene. Iar această stare conflictuală va crește. ONU este aproape paralizată. Sancțiuni (împotriva Rusiei funcționează, deja, 89 de astfel de runde americane), războiul comercial SUA-China, confruntare tehnologică (5G și vaccinuri) și așa mai departe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.