Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Accident minier cu zeci de morţi în Rusia: Magnatul rus al cărbunelui, arestat

perild
mihail fediaev

Mihail Fediaev, magnatul rus al cărbunelui cu o avere estimată la sute de milioane de euro, a fost arestat după accidentul care a avut loc în noiembrie la una dintre minele sale şi care s-a soldat cu 51 de morţi, au anunţat miercuri anchetatorii, informează AFP, conform AGERPRES.

Patronul grupului SDS-Ugol, precum şi directorul său general Ghennadi Alekseev, directorul său tehnic Anton Iakutov şi inginerul-şef al minei Anatoli Lobanov au fost arestaţi şi sunt suspectaţi de încălcări ale normelor de securitate industrială şi de abuz de putere, a anunţat Comitetul de Anchetă rus.

"Anchetatorii intenţionează să ceară plasarea în detenţie provizorie a tuturor persoanelor arestate" a preciza aceeaşi sursă.

Chiar dacă accidentele industriale rămân curente în Rusia, este un lucru rar ca magnaţi bogaţi şi influenţi să fie urmăriţi penal sau arestaţi.

Fediaev, 59 de ani, este o personalitate de prim plan în regiunea Kemerovo din Siberia, unde sectorul minier constituie un motor al economiei. Omul de afaceri era clasat în 2019 pe locul 177 pe lista celor mai bogate personalităţi din Rusia, cu o avere estimată la 550 de milioane de dolari, potrivit magazinului specializat Forbes.

Fiul său, Pavel Fediaev, este un deputat al partidului pro-Kremlin, Rusia Unită.

Pe 25 noiembrie 2021, 51 de persoane, dintre care cinci membri ai echipajelor de salvare, au murit în mina de cărbune Listviajnaia ce aparţine SDS-Ugol. O explozie cauzată de un amestec între oxigen şi metan ar fi fost probabil la originea accidentului, care a avut loc într-un moment în care 285 de persoane se aflau în subteran.

Accidentele în minele din Rusia sunt legate adesea, ca pe vremea Uniunii Sovietice, de o atitudine laxă faţă de aplicarea normelor de securitate, de o proastă gestionare sau de echipamente vetuste ce datează din epoca sovietică.

Cel mai grav accident minier din ultimii ani s-a soldat cu 91 de morţi şi peste o sută de răniţi, în mai 2010, în mina Raspadskaia, tot în regiunea Kemerovo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.