Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Acord istoric' în UE: Se interzic importurile de cafea, soia, cacao și alte produse care provin din zone defrișate recent

defrisari

Uniunea Europeană a ajuns marți la un acord pentru a interzice importul de produse, inclusiv cafea, cacao și soia, în cazul în care se consideră că acestea contribuie la defrișare, transmite AFP.

Proiectul de lege, care vizează să asigure "lanțuri de aprovizionare fără defrișări" pentru UE, a fost salutat de grupurile de mediu ca fiind "revoluționar".

Acesta impune companiilor care importă în UE să garanteze că produsele nu sunt cultivate pe terenuri care au suferit defrișări după 31 decembrie 2020 și că respectă toate legile din țara de origine.

Domeniul de aplicare cuprinde uleiul de palmier, bovinele, soia, cafeaua, cacaua, lemnul și cauciucul, precum și produsele derivate, cum ar fi carnea de vită, mobila și ciocolata.

Producția ilegală a stimulat defrișările masive în țări precum Brazilia, Indonezia, Malaezia, Nigeria, Republica Democratică Congo, Etiopia, Mexic și Guatemala.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite estimează că o suprafață totală de teren mai mare decât Uniunea Europeană, adică aproximativ 420 de milioane de hectare, a fost defrișată în întreaga lume în ultimele trei decenii.

Uniunea Europeană este a doua cea mai mare piață de consum a produselor vizate, după China.

Pascal Canfin, președintele Comisiei de mediu a Parlamentului European, a salutat acordul și modul în care impactul acestuia se va reflecta în produsele de uz cotidian pe care le consumă europenii.

"Este vorba de cafeaua pe care o luăm la micul dejun, de ciocolata pe care o mâncăm, de cărbunele din grătarele noastre, de hârtia din cărțile noastre. Acest lucru este radical", a spus el.

„Istoric”

Grupul de lobby ecologist Greenpeace a calificat proiectul de lege, convenit între Parlamentul European și statele membre ale UE, drept "un progres major".

Un alt grup, WWF, l-a numit "revoluționar" și "istoric".

"Acest regulament este primul din lume care abordează problema defrișărilor la nivel mondial și va reduce semnificativ amprenta UE asupra naturii", a afirmat WWF într-un comunicat.

Ambele grupuri au cerut UE să meargă mai departe, prin extinderea domeniului de aplicare a legii pentru a include savana, cum ar fi Cerrado din Brazilia, care este, de asemenea, amenințată de crescătorii de animale și fermieri care invadează terenurile.

Greenpeace a precizat că instituțiile financiare care oferă servicii companiilor importatoare nu vor intra inițial sub incidența noii legi, dar că acestea vor face obiectul unei revizuiri doi ani mai târziu.

Atât Consiliul European - care reprezintă țările UE - cât și Parlamentul European trebuie acum să adopte oficial legea convenită. Marile companii vor avea la dispoziție 18 luni pentru a se conforma, în timp ce companiile mai mici vor beneficia de o perioadă de grație mai lungă.

"Noua lege va garanta că un set de bunuri-cheie introduse pe piața (Uniunii Europene) nu vor mai contribui la defrișarea și degradarea pădurilor în UE și în alte părți ale lumii", a precizat Comisia Europeană.

"Bătălia pentru climă și biodiversitate se accelerează", a scris pe Twitter președintele francez Emmanuel Macron.

Amenzi mari

Parlamentul a afirmat într-o declarație că legea a deschis calea pentru tehnologii precum monitorizarea prin satelit și analiza ADN pentru a verifica proveniența importurilor vizate.

Țările exportatoare cu risc ridicat ar urma să aibă verificate 9% din produsele trimise în UE, în timp ce în cazul celor cu risc mai scăzut ar fi verificate proporții mai mici.

Companiile care încalcă legea ar putea fi amendate cu până la patru procente din cifra de afaceri anuală în UE.

Legislația ar urma să fie revizuită la un an de la intrarea în vigoare, pentru a se vedea dacă ar trebui extinsă și la alte terenuri împădurite.

În urma unei alte revizuiri, la doi ani, Comisia ar urma să analizeze dacă ar trebui extinsă pentru a acoperi și alte ecosisteme și mărfuri, precum și instituțiile financiare.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.