Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord istoric semnat de România şi Ucraina

romania ucraina

Cetăţenii români care solicită vize de lungă şedere pentru Ucraina, respectiv cei ucraineni care doresc vize de lungă şedere pentru România, nu vor mai plăti taxe consulare, în urma acordului semnat vineri între cele două ţări de miniştrii de Externe ai celor două ţări. Semnarea acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind exonerarea de la plata taxei de viză pentru eliberarea vizelor de lungă şedere a avut loc în localitatea Solotvino (Slatina), din ţara vecină, partea română fiind reprezentată de ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, iar cea ucraineană de omologul său, Pavlo Klimkin, anunţă Agerpres.

 

Acordul are ca scop facilitarea eliberării de de vize de lungă şedere cetăţenilor ambelor state. În baza acordului, fiecare parte va elimina taxele consulare pentru eliberarea vizelor de lungă şedere în favoarea cetăţenilor celeilalte părţi.

 

Vizele de lungă şedere se acordă numai pentru activităţi bine determinate, probate printr-o serie de documente specifice. Vizele de lungă şedere sunt valabile 90 de zile, dar pot fi prelungite printr-o procedură specială.

 

Anterior semnării acordului, a avut loc inaugurarea Consulatului României de la Solotvino, operaţionalizarea acestuia, ce va avea loc cel mai târziu în luna august, urmând a facilita aplicarea Acordului de Mic Trafic la Frontieră (AMTF) dintre România şi Ucraina, intrat în vigoare în 2015.

 

Cei doi miniştri de externe au şi înmânat în mod simbolic, vineri, câteva permise de mic trafic la frontieră pentru cetăţeni români şi ucraineni ce locuiesc în zona de graniţă dintre cele două state.

 

"Participăm la un moment cu adevărat cu deosebite semnificaţii pentru relaţiile româno-ucrainene. (...) Faptul că, urmare a deschiderii consulatului român aici, la Solotvino, urmare a încheierii acordului de exonerare de taxe pentru vize de lungă şedere, permisele pe care le-am înmânat unor compatrioţi de-ai noştri sunt, cred eu, argumente convingătoare în sensul că cetăţenii sunt cei care trebuie să beneficieze de cooperare dintre state. În felul acesta îi ajutăm pe compatrioţii noştri să fie cetăţeni loaiali în statele lor şi în acelaşi timp să-şi păstreze identitatea, să-şi înflorească această identitate şi să beneficieze în acest fel de tot ceea ce noi considerăm că sunt valorile autentic europene", a declarat, după semnarea acordului, ministrul Lazăr Comănescu.

 

Şeful diplomaţiei române a subliniat faptul că prin aceste acorduri se consolidează relaţiile dintre cetăţenii celor două ţări.

 

"Prin aceste instrumente legăturile directe dintre cetăţenii ţărilor noastre se consolidează şi confirmăm faptul că existenţa unei minorităţi româneşti în Ucraina şi a unei minorităţi ucrainene în România sunt punţi foarte puternice de legătură între cele două ţări", a menţionat Comănescu.

 

Pavlo Klimkin a salutat, la rândul său, semnarea acordului şi existenţa permiselor de mic trafic la frontieră, de care pot beneficia circa un milion de cetăţeni din fiecare din cele două ţări.

 

"Împreună cu regimul viitor fără vize, împreună cu micul trafic la frontieră, acest acord, acest document va deschide noi perspective între Ucraina şi România. Doresc să menţionez faptul că acordul privind micul trafic la frontieră cuprinde interesele a aproape un milion de ucraineni şi acelaşi număr de români", a precizat ministrul ucrainean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.