Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord la vârful UE: Pașapoartele rusești emise pentru locuitorii din regiunile ocupate nu vor fi recunoscute

stiri.md
pasaport rusesc

Ambasadorii UE au convenit astăzi asupra unui mandat de negociere cu Parlamentul European cu privire la o decizie privind neacceptarea documentelor de călătorie rusești emise în Ucraina și Georgia.

Această decizie este un răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei și la practica Rusiei de a elibera pașapoarte internaționale rusești rezidenților din regiunile ocupate. De asemenea, aceasta urmează deciziei unilaterale a Rusiei de a recunoaște independența teritoriilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud în 2008, se arată într-un comunicat al Consiliului UE.

Documentele de călătorie rusești eliberate în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina sau în teritoriile separatiste din Georgia sau pentru persoanele rezidente în aceste regiuni nu vor fi acceptate ca documente de călătorie valabile pentru obținerea unei vize sau pentru trecerea frontierelor spațiului Schengen.

„Prin anexarea ilegală a regiunilor ucrainene, Rusia și-a demonstrat încă o dată disprețul flagrant față de ordinea internațională bazată pe reguli. Nu vom recunoaște niciodată încălcarea drepturilor fundamentale ale Ucrainei și Georgiei la independență, suveranitate și integritate teritorială. UE este unită și hotărâtă alături de ambele țări și de cetățenii acestora”, a declarat Vít Rakušan, ministrul de interne al Republicii Cehe, care deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Documentele de călătorie rusești eliberate în aceste regiuni sunt deja nerecunoscute sau în curs de nerecunoaștere de către statele membre ale UE. Această decizie are ca scop stabilirea unei abordări comune, asigurarea bunei funcționări a frontierei externe și a politicilor comune în materie de vize și protejarea securității statelor membre ale UE.

Pe baza acestui mandat, Președinția este pregătită să înceapă discuțiile cu Parlamentul European.

De la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea în martie 2014, Rusia a eliberat pașapoarte internaționale rusești rezidenților din Crimeea. Această practică a fost extinsă la zonele neguvernamentale controlate de Donetsk și Luhansk în aprilie 2019, urmată de regiunile ocupate Herson și Zaporojie în iulie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.