Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acord transpartinic pe legea ANI: declarațiile de avere și interese se vor depune electronic

facebook.com
avere averi

Zeci de senatori de la PSD, PNL, ALDE, UDMR și USR au depus în Parlament un proiect legislativ care schimba legea Agentiei Nationale de Integritate astfel incat declaratiile de avere si interese sa fie depuse in format electronic, iar din 2022 sa nu mai poata fi depuse in format fizic, ci doar digital.

„Anual, copiile certificate in format tiparit ale declaratiilor de avere si de interese se ridica la cifra de 600.000, iar in anii electorali, la aproximativ 1.200.000. Astfel, numarul total al declaratiilor de avere si interese care pot fi consultate pe portalul Agentiei Nationale de Integritate si care anterior fusesera arhivate si in format fizic era la data de 24.05.2019 de 7.703.284. In consecinta, este necesara adoptarea de modificari legislative care sa aiba urmatoarele efecte: punerea la dispozitia cetatenilor a unui sistem care sa automatizeze si implicit sa usureze completarea Declaratiilor de avere/Declaratiilor de interese si transmiterea acestora catre Agentia Nationala de Integritate; simplificarea modalitatii de gestionare si monitorizare a Declaratiilor de avere/Declaratiilor de interese la nivel de institutie publică, - digitalizarea completa a procedurii privind declaratiile de avere si de interese dupa 2022, termen determinat, stabilit prin lege, de la care, depunerea declaratiilor se va face exclusiv in format electronic, dupa aceasta data nefiind permisa transmiterea declaratiilor in format fizic. Proiectul de lege precizeaza expres ca „declaratiile de avere si de interese pot fi completate si depuse si in format electronic, certificate cu semnatura electronica calificata si ulterior transmise Agentiei Nationale de Integritate prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Mentionam ca, printre statele care au procedat la digitalizarea sistemelor de declarare a averilor se numara Croatia, Estonia, Franta, Georgia, Letonia, Lituania, Moldova, Serbia, Slovenia, Ucraina si SUA”, se arata in expunerea de motive.

`Toate declaratiile de avere si interese sunt preluate si prelucrate in format fizic de catre inspectorii de integritate, copiile acestora fiind arhivate (fizic §i electronic) - ceea ce necesita spatii adecvate pentru depozitare, spatii a caror administrare si inchiriere implies efectuarea de cheltuieli bugetare”, mai spun inițiatorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.