DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Acordul Consiliului Spațiului Economic European, schimbările climatice și Acordul de la Paris, dezbătute la Bruxelles

European Parliament
UE PE parlamentul european

Funcționarea globală a acordului privind Spațiul Economic European, schimbările climatice și strategiile pe termen lung, punerea în aplicare a Acordului de la Paris au fost subiectele dezbătute în cadrul Consiliului Spațiului Economic European (SEE), luni, la Bruxelles, potrivit mediafax.

Luni a avut loc, la Bruxelles, cea de a 51-a reuniune a Consiliului SEE, prezidată de ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea. Uniunea Europeană a fost reprezentată de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, iar statele membre ale SEE din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda, Liechtenstein - au fost reprezentate de miniștrii afacerilor externe. La reuniune au mai participat reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă.

Citește și: PSD aruncă bomba! Ce plănuiește alianța USR-PLUS să facă pe 26 mai

Prima parte a reuniunii a fost organizată sub forma unui dialog politic, în cadrul căruia părțile au avut schimburi informale de opinii pe teme de politică externă și comercială de interes comun. Discuțiile au continuat în reuniunea plenară, care a adoptat documentele statutare ale Consiliului SEE. În cadrul acesteia, părțile au discutat aspecte legate de funcționarea globală a Acordului privind SEE. De asemenea, a avut loc o dezbatere de orientare pe tema schimbărilor climatice, cu accent pe strategiile pe termen lung către 2050 și pe punerea în aplicare a Acordului de la Paris.

„Acordul privind SEE constituie un element esențial pentru buna funcționare și omogenitatea Spațiului Economic European și pentru menținerea integrității Pieței interne. Ne dorim implementarea cât mai rapidă a mecanismelor financiare ale SEE și Norvegiei. România este al doilea beneficiar ca valoare și primul semnatar al memorandumurilor de înțelegere, pentru perioada 2014-2021, cu un total de 500 milioane de euro. Anul acesta aniversăm 25 de ani de la intrarea în vigoare a acestui acord, ceea ce demonstrează caracterul său flexibil, stabilitatea și calitatea instituțiilor sale”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

În marja Consiliului SEE, statele SEE AELS au organizat un seminar aniversar pentru a marca cei 25 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului privind SEE, la 1 ianuarie 2019. Temele dezbătute în cadrul evenimentului au avut drept element central impactul pozitiv al Acordului privind SEE asupra celor 31 de state semnatare, din perspectiva funcționării pieței interne, a cooperării multilaterale și a promovării valorilor europene comune.

Citește și: Ce avere avea, de fapt, Florian Walter, cunoscutul afacerist care a murit duminică seara

Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) a intrat în vigoare la 1 ianuarie 1994, reunind statele membre UE și cele trei state SEE AELS - Islanda, Liechtenstein și Norvegia – într-o piață unică, denumită "Piața internă". Acordul SEE garantează drepturi și obligații egale în cadrul Pieței interne pentru persoanele fizice și operatorii economici din SEE. De asemenea, prevede încorporarea legislației UE care reglementează cele patru libertăți - libera circulație a mărfurilor, a serviciilor, a persoanelor și a capitalului - în toate cele 31 de state SEE. Consiliul SEE este organizat în fiecare semestru la Bruxelles, la nivel de ministru, cu participarea celor trei state SEE AELS. Consiliul SEE stabilește orientările generale ale cooperării în cadrul SEE și asigură impulsul politic al acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.