Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul nuclear nu aduce liniște: Mossad-ul este pregătit de operațiuni anti-iraniene pentru protejarea intereselor israeliene

romanialibera.ro
Mossad Israel

Serviciul de informații israelian "Mossad" este pregătit, dacă va fi necesar, să efectueze operațiuni împotriva Iranului în numele protejării intereselor țării, în pofida faptului că țările occidentale ar putea ajunge în curând la un acord cu Teheranul privind reluarea Planului comun de acțiune (JCPOA) privind programul nuclear iranian, afirmă directorul "Mossad", David Barnea, citat de The Jerusalem Post.

"Israelul nu a semnat acordul. Israelul se poate apăra în orice mod posibil și va continua să o facă. Nu putem să stăm liniștiți și să privim cum se apropie pericolul", i-a spus Barnea premierului Yair Lapid în timpul unei întâlniri de joi.

Anterior, s-a raportat că Barnea l-a informat pe premierul israelian Yair Lapid cu privire la progresul negocierilor de la Viena privind restabilirea JCPOA, în special cu privire la riscurile pentru Israel asociate cu o posibilă reînnoire a acordului.

Barnea a declarat că, indiferent de dorința SUA și a Iranului de a relua lucrările JCPOA, el crede că Teheranul dorește în continuare să obțină arme nucleare.

Miercuri, Iranul a confirmat primirea răspunsului Washingtonului la propunerea JCPOA. În același timp, reprezentantul Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Iranul a renunțat la unele cerințe cheie.

Săptămâna trecută, UE a confirmat primirea din partea Teheranului a unui răspuns la proiectul de acord propus de Bruxelles privind restabilirea JCPOA. În același timp, Bloomberg, citând o sursă, a relatat că Bruxelles a reacționat pozitiv la răspunsul Teheranului.

Precedentul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a retras unilateral Statele Unite din JCPOA în 2018 și a reimpus sancțiuni anti-iraniene, inclusiv în sectorul petrolier, ceea ce a determinat Teheranul să elimine treptat unii dintre termenii acordului. Actualul președinte al SUA, Joe Biden, s-a declarat dispus să revină la acord în anumite condiții.

Iranul, Marea Britanie, Germania, China, Franța și Rusia au avut mai multe runde de negocieri la Viena pentru a restabili JCPOA. Statele Unite nu participă în mod direct la acestea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.