Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acordul SUA - Mexic privind migraţia - exemplu de `luare de ostatici` de către Administraţia Trump (Pascal Lamy)

www.aldianews.com
Trump Mexic

Acordul privind migraţia impus Mexicului sub ameninţarea introducerii de taxe vamale, intenţie anunţată de preşedintele Trump, reprezintă o victorie a strategiei "luării de ostatici" în defavoarea normelor internaţionale, a apreciat sâmbătă fostul director general al Organizaţiei Internaţionale a Comerţului (OMC) Pascal Lamy, transmite Reuters.

"Reacţia mea este că se pare că funcţionează luarea de ostatici. Aceasta este reacţia mea" a declarat pentru Reuters, într-un interviu telefonic, Pascal Lamy, care a apreciat că acţiunile preşedintelui Trump sunt contrare spiritului diplomaţiei internaţionale."Dacă există norme de drept, este pentru că oamenii cred că aşa este mai bine decât legea junglei. Multora nu le place legea junglei deoarece unii sunt puternici, alţii slabi, şi nu vor ca cei puternici să-i asuprească mereu pe cei slabi".

Vineri seara SUA şi Mexic au semnat un acord pentru a evita începerea unui război al taxelor. Mexicul a fost de acord să dezvolte un program de azil controversat şi să desfăşoare forţe de securitate, în special în sudul ţării, pentru a stăvili fluxul de migranţi ilegali dinspre America Centrală, care urmăresc să ajungă pe teritoriul SUA.

Concesiile au fost acordate de autorităţile mexicane în urma unor negocieri iniţiate după ce preşedintele Trump a anunţat că SUA vor aplica începând cu 10 iunie tarife vamale progresive pentru produsele mexicane, mergând de la 5% la 25% în perioada iunie-octombrie 2019, în cazul în care Mexicul nu adoptă măsuri eficiente de combatere a imigraţiei ilegale. Aproximativ 80% din exporturile Mexicului au ca destinaţie SUA.

Casa Albă nu a răspuns imediat solicitării de a face comentarii în legătură cu opinia exprimată de Pascal Lamy, care a criticat în trecut utilizarea taxelor vamale de către preşedintele
american.     

În acelaşi timp, Trump a acuzat OMC că nu a depus suficiente eforturi pentru a răspunde intereselor comerciale globale ale SUA, iar în august 2018 a încercat să retragă Statele Unite din organizaţie.

Pieţele globale au fost perturbate în ultimele luni de utilizarea agresivă a tarifelor vamale de către administraţia Trump, politică menită să afirme puterea economică a SUA, stârnind îngrijorări în privinţa stabilităţii instituţiilor multilaterale dezvoltate după cel de-al doilea război mondial.

Fost comisar european pentru comerţ, Lamy s-a aflat la conducere OMC în perioada 2005-2013. El a rămas un apărător ferm al unui sistem internaţional bazat pe reglementările OMC. Critica pe care o aduce politicii taxelor vamale a preşedintelui american reflectă reţineri mai ample faţă de strategia solitară a SUA.

Lamy a apreciat că este de înţeles faptul că Mexicul a căutat să scape de impunerea unor taxe vamale, dar a avertizat că acest stat riscă să se confrunte pe viitor cu noi ameninţări din partea preşedintelui Trump. A afirmat că "absolut fără nicio îndoială" OMC ar fi dat câştig de cauză Mexicului dacă preşedintele Lopez Obrador ar fi cerut organizaţiei să arbitreze disputa cu Trump, un proces care ar fi putut să dureze aproximativ doi ani până la emiterea unei hotărâri definitive.

"Preşedintele SUA ia decizii comerciale care sunt în totală contradicţie cu regulile OMC", a spus Lamy."A fost cazul tarifelor vamale impuse Mexicului. Ideea de a impune o taxă vamală deoarece există prea mulţi oameni care trec frontiera se află la kilometri distanţă de litera şi spiritul acordului OMC. De aceea calific acest fapt ca pe o luare de ostatici", a precizat Pascal Lamy.

Fostul oficial OMC a mai afirmat că restul lumii are nevoie de un plan de rezervă în cazul în care SUA decid să nu respecte regulile internaţionale."Ceilalţi trebuie să găsească o cale de a stabiliza sistemul bazat pe multilateralism" a spus el, "chiar dacă SUA doresc să-l termine".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.