Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acte: Procurorul Dumitru Răileanu e implicat în dosarul interceptărilor

sfori justitie

Jurnaliștii Nordnews.md au intrat în posesia unor documente ce dovedesc faptul că procurorul Dumitru Răileanu a fost implicat în dosarul interceptărilor.

Dumitru Răileanu, care exercită urmărirea în dosarul „Direcția 5”, figurează într-o urmărire penală pornită de către Procurorul General al Republicii Moldova, Dumitru Robu, la 2 septembrie 2019, „pentru culegere ilegală de informație ocrotită de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informațiilor, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu”.

„Potrivit materialelor cauzei penale, s-a constatat că procurorul PCCOCS, Dumitru Răileanu, având calitatea de persoană cu demnitate publică, fiind conducătorul grupei de urmărire penală, format în cauza penală nr. 2018790001, în perioada ianuarie 2018 – februarie 2019, contrar cerințelor stabilite de prevederile articolului 1321 din Codul de procedură penală, nefiind îndeplinite cumulativ condițiile, fără a stabili conexiunea între persoanele care au postat comentarii, care reprezintă chemări la violență și dezordini în masă, cu cele în privința cărora au fost efectuate măsuri speciale de investigații, fără anexarea a careva probe ce puteau conduce rezonabil la concluzia că persoanele vizate contribuie, în orice mod, la pregătirea, comiterea, favorizarea sau tăinuirea infracțiunii investigate, fie primesc sau transmit informații relevante și importante pentru cauza penală, a dispus și prelungit efectuarea măsurilor speciale de investigații în privința a 49 de persoane”, se arată în document.

Totodată, procurorul Dumitru Răileanu, fiind membru al grupului de urmărire penală, format în cauza penală nr. 2017670229, în perioada octombrie 2017 – aprilie 2018, contrar cerințelor stabilite de prevederile art. 1321 din Codul de procedură penală, a dispus efectuarea și prelungirea măsurilor speciale de investigație – interceptarea comunicărilor telefonice în privința a 19 persoane.

„În cadrul cauzelor penale nu a fost respectată una din condițiile esențiale pentru prelungirea efectuării măsurilor speciale de investigații, acțiunea fiind necesară și proporțională cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

La 3 octombrie 2019 a fost emisă ordonanța prin care Dumitru Răileanu a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 178 alin. (2) lit. a) și lit. b) din Codul penal”.

Între timp, din cauza lipsei unor acțiuni de urmărire penală, calitatea de bănuit a lui Dumitru Răileanu a expirat la începutul anului 2020.

Surse demne de încredere au declarat pentru Nordnews.md că Dumitru Răilean a dat ordonanță de mai multe ori cu privire la urmărirea unor lideri politici, în special a Maiei Sandu, pe atunci lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

Procurorii vizați ar încerca acum să-l aducă la tăcere pe șeful Direcției nr. 5 de atunci, Valeriu Cojocaru, prin fabricarea unor dosare cu angajări fictive, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Procurorul de caz este deja cunoscutul Dumitru Răileanu.

Valeriu Cojocaru este învinuit de PCCOCS într-un dosar politic cusut cu ață albă, se arată în mai multe scrisori trimise mai devreme pe adresa redacției noastre. Asta ar fi o reglare de conturi între Veaceaslav Platon și Vladimir Plahotniuc.

"Scopul măsurii solicitate constă în evitarea eschivării de la justiție și influențării martorilor, astfel încât să fie asigurată eficiența investigațiilor", susțin procurorii.

Reamintim că și Alexandru Pînzari a fost reținut, pe data de 30 iulie, în dosarul în care este vizat președintele FEA, Dorin Damir, și șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea lui Damir în calitate de agent sub acoperire în cadrul fostei Direcții 5 a INI.

În acea perioadă, Pînzari deținea funcția de șef al IGP. Ulterior, la data de 25 august, Alexandru Pînzari a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.