Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acţiunea climatică, prioritatea viitoarei preşedinţii finlandeze a Consiliului UE, spune premierul Rinne

incalzirea globala

Promovarea 'leadership-ului global' al Uniunii Europene în ce priveşte acţiunea climatică va fi o temă centrală a viitoarei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care o va exercita Finlanda de la 1 iulie, a declarat miercuri prim-ministrul Antti Rinne, adresându-se parlamentului de la Helsinki, transmite dpa potrivit Agerpres.

'Aceasta înseamnă angajamentul faţă de neutralitatea climatică până în 2050', a spus Rinne, prezentând priorităţile viitoarei preşedinţii rotative finlandeze.

Finlanda, care va prelua preşedinţia Consiliului UE de la România la 1 iulie, a ales ca motto 'Europa sustenabilă - viitor sustenabil'.

Printre alte domenii prioritare, premierul finlandez a menţionat necesitatea de a apăra valori europene comune precum 'statul de drept, drepturile omului, egalitatea şi democraţia', aflate sub presiune în UE.

'Trebuie să continuăm negocierile despre cum să legăm mai strâns primirea de fonduri UE de respectarea statului de drept', a insistat premierul finlandez, notând, de asemenea, că Uniunii Europene îi revine un rol în apărarea multilateralismului şi a acordurilor comerciale internaţionale.

În discursul său, Rinne a punctat că unitatea blocului comunitar a fost pusă la încercare de decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană. 'Procesul de Brexit a arătat că este mai bine să căutăm soluţii la probleme complexe împreună cu partenerii noştri decât să lucrăm pe cont propriu', a subliniat el.

Schimbările climatice, creşterea demografică şi gestionarea migraţiilor în legătură cu parteneriatul UE-Africa sunt câteva teme-cheie pe care Finlanda îşi propune să le promoveze.

Viitoarei preşedinţie finlandeză mai vrea ca UE să investească în educaţie şi instruire, precum şi să apere 'libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor'.

Antti Rinne, liderul social-democraţilor finlandezi, a devenit prim-ministru la începutul lunii iunie, în fruntea unei coaliţii de centru-stânga formate din cinci partide

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.