Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acțiunile Electrica au atins minimul istoric la bursă

Radu Pop
BVB

Acţiunile Electrica, distribuitor şi furnizor de energie electrică la care statul român prin Ministerul Energiei are o deţinere de 49%, fiind aşadar cel mai mare acţionar, au atins luni minimul istoric de 7,94 lei la Bursa de la Bucureşti, echivalentul unei capitalizări de 2,75 mld, informează ZF, potrivit Mediafax.

Astfel doar în 2022 acţiunile Electrica s-au depreciat cu 21% pe o bursă în creştere cu tot cu dividende cu 2,54%. Spre comparaţie la listarea din iulie 2014 Electrica a intrat în ringul bursier de la Bucureşti la un preţ de 11,2 lei pe acţiune, adică o evaluare a investitorilor de 3,8 mld. lei. De atunci încoace compania a pierdut 1 mld. lei. Maximul istoric atins de acţiunile EL a fost în 2017, respectiv 15 lei pe unitate.

Chiar şi astăzi Electrica deţine recordul stabilit în 2014 pentru cea mai mare listare din istoria bursei locale, o ofertă publică iniţială de 1,95 mld. lei.

Declinul acţiunilor Electrica este strâns legat de rezultatele financiare, spun brokerii. Compania a raportat pentru primul semestru din 2022 o pierdere de 175,5 milioane de lei, faţă de un profit de 76,1 milioane de lei în S1/2021. Veniturile totale au fost de 4,6 miliarde de lei, în creştere cu 42%.

Cheltuielile cu energie electrică şi gazele naturale achiziţionate au fost de 4,9 miliarde de lei, în creştere cu 127% faţă de S1/2021.

Explozia preţurilor la energie şi plafonarea preţurilor de vânzare către consumatori au lovit din plin Electrica.

Profitul operaţional (EBITDA) a fost de 101,3 milioane de lei, în scădere cu 255,8 milioane de lei faţă de S1/2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.