Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ActiveWatch: Presa din România, din ce în ce mai politizată

presa
Conform raportului "FreeEx 2013 - Libertatea Presei în România", lansat luni de ActiveWatch, anul trecut au avut loc mai multe evenimente "cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare".

 "O parte semnificativă a presei este în continuare folosită de patroni ca armă în vederea obţinerii unor avantaje politice şi economice sau pentru a pune presiune pe justiţie", se spune în raport, potrivit rfi.ro, precizându-se că "politizarea discursului mediatic a fost evidenţiată de decizia unor jurnalişti de a migra în mediul politic şi de atacurile tot mai frecvente între oamenii din presă, în care predomină ameninţările, injuriile şi limbajul vulgar".

În raportul ActiveWatch se spune şi că media îşi abandonează adeseori misiunea de a informa, în schimbul promovării unor mesaje favorabile intereselor unor entităţi private.

Totodată, conform raportului FreeEx, unele instituţii media folosesc abuziv dreptul la liberă exprimare pentru a intimida alte persoane/grupuri sociale/ justiţia/grupări politice, iar, pe de altă parte, "mai mulţi politicieni au cerut închiderea unor instituţii media".

"Abaterile etice tot mai frecvente ale presei au fost sancţionate de instanţe, în baza noului Cod Civil", se spune în raport.

Potrivit aceluiaşi raport, unele instituţii media şi unii oameni din presă îşi somează colegii de breaslă să nu mai relateze critic despre ei, ameninţând cu procese.

În ceea ce priveşte Consiliul Naţional al Audiovizualului, raportul FreeEx spune că această instituţie a sancţionat aceste numeroase abateri, însă nivelul amenzilor este mic şi nu este în măsură să descurajeze astfel de practici.

Raportul precizează, totodată, că "CNA a fost ţinta unor presiuni venite din zona politică şi din partea radiodifuzorilor".

De asemenea, în raport se spune că "unele decizii recente ale CNA pun în pericol dreptul la liberă exprimare, sancţionând dreptul la opinie, fără a ţine cont de jurisprudenţa CEDO".

Razvan Martin, coordonator de programe la  Active Watch a explicat motivele accelerarii acestui fenomen

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.