Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ActiveWatch: „Primăria Generală a devenit o fortăreață”

PMB primaria capitalei

Marți, 20 decembrie, a fost publicat un raport cu privire la activitatea Primăriei Generale din primele șase luni de mandat. Concluziile nu sunt deloc pozitive și includ acuzații de practici abuzive, opacizarea activității aleșilor și împiedicarea participării publice a cetățenilor.

„La șase luni de la câștigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD și ALDE din Consiliul General, au reușit să închidă aproape complet primăria pentru cetățeni. Primăria Generală a devenit o fortăreață, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administrație ocultă care împiedică participarea publică a cetățenilor,”se arată în raportul citat.

Principalele concluzii ale raportului:

  • Din 149 de acte normative, doar 7 au fost în dezbatere publică;
  • Din cele 751 de dispoziții de primar, doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale;
  • A fost închisă  „cantina”, sala din incinta Primăriei Generale în care cetățenilor le era permis să vizioneze ședința de Consiliu General. Practic, în acest moment, este imposibil pentru un cetățean să participe la o ședință de Consiliu General. Mai mult, în lipsa conexiunii la internet și a unui computer, acesta nu poate afla ce se discută în cadrul Ședințelor de Consiliu, chiar dacă acestea sunt transmise live pe site-ul PMB.
  • Se păstrează practica de a descuraja orice demers de studiere și analiză a bugetului Primăriei Generale prin postarea pe pagina instituției a unor forme de buget scanate și care nu sunt prezentate și în secțiunea de dezbatere publică a site-ului PMB.
  • Consilierii generali (în principal membri ai partidelor USR, PNL și PMP) sunt împiedicați de președintele de ședință să dezbată proiectele. Intervențiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public.
  • Primăria Generală nu a publicat datele de contact și programul de audiențe ale consilierilor generali, anulând practic posibilitatea de interacțiune instituțională între cetățeni și aleșii locali.

Raportul citat arată de asemenea că în ultimele șase luni au fost practicate mai des ședințele extraordinare (6) ale Consiliului General decât ședințele ordinare (4) amintind totodată că proiectele votate în ședințele extraordinare nu trec prin analiza și votul consultativ al Comisiilor de specialitate.

Organizațiile semnatare ale raportului sunt: ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România OPTAR, Funky Citizens. Raportul poate fi citit integral aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.