Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activişti LGBTQ+ au protestat după ce o profesoară feministă, acuzată de transfobie, a fost invitată la Oxford

smartradio.ro
lgbt

Câteva sute de activişti care militează pentru drepturile persoanelor transgen au manifestat marţi la Oxford împotriva intervenţiei - perturbate de protestatari - a unei intelectuale feministe, pe care o acuză de transfobie, în contextul unor dezbateri aprinse ce au avut loc recent în Regatul Unit, informează AFP.

Kathleen Stock, profesoară de filosofie, consideră că identitatea de gen nu poate să prevaleze în faţa sexului biologic, potrivit Agerpres.

Ea a demisionat în toamna anului 2021 din postul deţinut la Universitatea Sussex după ce a denunţat "o campanie de hărţuire" declanşate împotriva ei din cauza "unui punct de vedere universitar". Kathleen Stock contestă acuzaţiile de transfobie.

Printre luările de poziţie care îi sunt reproşate se află şi faptul că s-a opus proiectului ce viza interzicerea "terapiilor de conversie" pentru minori, estimând că aceştia din urmă riscă să fie privaţi de garanţii înainte să înceapă procedurile medicale privind tranziţia de gen, care au consecinţe ample.

Ea a fost invitată marţi de Oxford Union, un cerc de dezbateri vechi de două secole, care a găzduit de-a lungul timpului numeroşi intelectuali, artişti şi politicieni, mai mulţi foşti preşedinţi americani, pe Dalai Lama, precum şi pe Albert Einstein şi Stephen Hawking.

În sala de dezbateri, intervenţia profesoarei Kathleen Stock a fost perturbată de doi activişti care fluturau drapele şi strigau sloganuri, apoi de o a treia persoană, care s-a lipit cu o substanţă adezivă de scena pe care se desfăşura dezbaterea, înainte să fie dislocată de poliţie.

Profesoara de filosofie a spus că acea întrerupere nu a deranjat-o, adăugând că găseşte "mai îngrijorător" faptul că anumite instituţii au devenit "maşini de propagandă împotriva unui anumit punct de vedere", după ce i-a ascultat pe protestatari.

"Ne ridicăm împotriva urii şi a intoleranţei şi a deciziei Oxford Union de le amplifica şi de a le aduce" în acest oraş universitar, a declarat în timpul acestui protest Amiad Haran Diman, preşedintele Oxford University LGBTQ+ Society.

Amiad Haran Diman s-a apărat de acuzaţia conform căreia ar pune sub semnul întrebării libertatea de exprimare, subliniind că profesoara Kathleen Stock este prezentă "peste tot în mass-media" şi pe reţelele de socializare.

"Nu protestăm faţă de dreptul ei de a se exprima. Are dreptul să spună ceea ce vrea, dar şi noi avem dreptul de a manifesta", a adăugat Zoe-Rose Guy, vicepreşedinta asociaţiei.

Aproximativ 200-300 de persoane au defilat până la locul în care s-a desfăşurat conferinţa, intonând sloganuri precum "Trans Power!" şi ţinând în mâini pancarte pe care erau scrise mesaje precum "Existenţa noastră nu este subiect de dezbatere" şi "Trans Lives Matter" ("Vieţile persoanelor transgen contează").

În coada de aşteptare formată din persoanele care doreau să asiste la dezbatere s-a aflat şi Ian, un student la teologie în vârstă de 69 de ani, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele de familie şi care consideră "absurdă" ideea ca profesoara Kathleen Stock să fie împiedicată să se exprime, subliniind că Oxford Union apără libertatea de exprimare de două secole şi că organizatorii dezbaterilor "nu se vor opri".

Scandalul a căpătat o amploare atât de mare încât prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a intervenit în această chestiune. "O societate liberă necesită o dezbatere liberă. Ar trebui să fim cu toţii încurajaţi să ne angajăm într-o manieră respectuoasă în schimburi de idei cu ceilalţi", a declarat el pentru cotidianul conservator The Daily Telegraph.

"Nu trebuie să le permitem unora, care sunt foarte vocali, să împiedice discuţia. Indiferent dacă suntem sau nu suntem de acord cu ea, profesoara Stock este o personalitate importantă în această dezbatere. Studenţii trebuie să poată să o audă şi să dezbată cu ea", a adăugat Rishi Sunak.

Drepturile şi statutul persoanelor transgen fac obiectul unor dezbateri aprinse care au avut loc în ultimii ani în Regatul Unit, unde mai mulţi intelectuali şi scriitori, inclusiv J.K. Rowling, au fost acuzaţi de transfobie şi s-au declarat, la rândul lor, victime ale "culturii anulării".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.