Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activiştii elveţieni au declanşat un referendum pentru a opri achiziţionarea de avioane de luptă F-35 din SUA

Avion F-35

Activiştii elveţieni au declanşat un referendum naţional pentru a opri achiziţionarea a 36 de avioane de luptă F-35A din SUA, o provocare care complică planurile de modernizare a armatei elveţiene şi riscă să ducă la tensiuni diplomatice cu Washingtonul.

În iunie anul trecut, Elveţia a devenit a 15-a ţară care a semnat pentru cumpărarea avioanelor, fabricate de Lockheed Martin, dar decizia a fost controversată, nu în ultimul rând pentru că neutralitatea militară este un principiu central al politicii externe elveţiene, informează Financial Times.

Berna a ales avioanele F-35, în valoare de 6,1 miliarde de dolari, în faţa unei concurenţe acerbe din partea Super Hornet de la Boeing, Rafale de la Dassault şi Eurofighter Typhoon de la Airbus. Decizia a fost luată după ce un referendum naţional din 2020 a susţinut modernizarea forţelor aeriene elveţiene, dar numai cu o majoritate foarte mică, de 50,1 %. Votul nu a specificat aeronavele care urmează să fie achiziţionate, lăsând decizia la latitudinea ministerului apărării, potrivit Mediafax.ro.

Cancelaria federală elveţiană a anunțat că au fost verificate peste 100.000 de semnături în sprijinul unui al doilea referendum, în special cu privire la opţiunea pentru F-35.

În conformitate cu sistemul constituţional foarte descentralizat al Elveţiei, guvernul este obligat să stabilească o dată pentru un astfel de vot şi să respecte rezultatul acestuia.

Berna are la dispoziţie doar până în martie pentru a finaliza contractul cu Lockheed, ceea ce pune guvernul elveţian într-o poziţie delicată.

Până în prezent, Berna a indicat că va continua achiziţia.

„Aceasta este o neînţelegere a legii populare, dacă nu chiar un abuz”, a declarat Thierry Burkart, şeful partidului liberal elveţian FDP, care susţine contractul cu Lockheed.

Criticii acordului, o coaliţie formată din Partidul Social-Democrat din Elveţia, Partidul Verzilor şi Grupul pentru o Elveţie fără armată (GSoA), susţin că costurile de funcţionare ale F-35 le depăşesc cu mult pe cele ale avioanelor concurente.

Aceştia au criticat F-35 ca fiind un „avion de lux” care depăşeşte nevoile Elveţiei şi acuză guvernul că a fost sedus de industria americană de apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.