Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activiştii Greenpeace din Slovacia, Polonia, Croaţia, Austria şi Ungaria au întrerupt lucrările Conferinţei Central-Europene privind Energia de la Bratislava

Twitter
Greenpeace

Activiştii Greenpeace din Slovacia, Polonia, Croaţia, Austria şi Ungaria au întrerupt discuţiile ce aveau loc în cadrul Conferinţei Central-Europene privind Energia de la Bratislava pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei de mediu, transmis luni AGERPRES, protestatarii au afişat mesajul "Gaz = Criză Energetică" în faţa ministrului slovac al Economiei. De asemenea, aceştia au afişat în faţa Centrului de conferinţe un banner de 20 de metri lungime pe care scria "Securitate Energetică = Surse Regenerabile", potrivit Agerpres.

"În timp ce oamenii obişnuiţi se luptă în prezent să îşi plătească facturile de energie şi mulţi trebuie să aleagă între a se încălzi sau a mânca, companiile producătoare de combustibili fosili fac profituri uriaşe. Cerem guvernelor să taxeze aceste companii şi să cheltuiască aceşti bani pentru a-i ajuta pe oameni să supravieţuiască iernii. Avem nevoie ca decidenţii să abordeze cauza principală a actualei crize energetice: să reducem dependenţa noastră de gazele scumpe, nesigure şi dăunătoare pentru climă până în 2035 şi să instituim un nou sistem energetic bazat pe surse regenerabile. În acest fel, am putea produce la nivel local energie şi căldură curate şi sigure pentru toţi şi am putea garanta o climă sigură", a declarat Eszter Matyas, coordonatoarea campaniei privind gazele fosile din cadrul Greenpeace CEE (Europa Centrală şi de Est).

În viziunea organizaţiei de mediu, numai prin tranziţia către un nou sistem energetic bazat pe surse regenerabile şi eficienţă energetică se poate garanta o securitate energetică reală, facturi la energie accesibile şi o climă sigură.

"Europenii se bazează în continuare pe gaz pentru a-şi încălzi locuinţele şi, în prezent, au dificultăţi în a-şi plăti facturile de energie din cauza imprevizibilităţii pieţei energetice bazate pe combustibili fosili. Între decembrie 2020 şi decembrie 2021, preţurile de consum ale energiei în zona euro pentru electricitate, gaz şi alţi combustibili au crescut cu 25%. Preţul gazelor fosile rămâne de aproximativ patru ori mai mare decât la începutul anului 2021. Pentru ca UE să contribuie la îndeplinirea obiectivului global privind clima convenit la Paris, gazele trebuie să fie eliminate treptat până în 2035. Actuala criză energetică globală oferă un moment istoric de cotitură spre un viitor mai curat şi mai sigur. Ca un prim pas, ar trebui să ne propunem să ne debarasăm de gazul rusesc fără importuri suplimentare de gaz, iar acest lucru este posibil în numai patru ani. În plus, trebuie evitate toate soluţiile false la criza energetică, cum ar fi sprijinirea investiţiilor suplimentare în GNL pentru a înlocui gazul rusesc. Cu investiţii masive în eficienţa energetică şi în sursele de energie regenerabilă, tranziţia către un nou sistem energetic, prietenos cu clima, ar putea fi garantată, asigurând securitatea energetică pentru toţi, cu preţuri accesibile", susţin activiştii de mediu.

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 50 de ţări. Organizaţia nu acceptă donaţii de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează pe contribuţii mai ales de la persoane fizice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.