Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activitatea fabricilor chineze a continuat expansiunea, dar ritmul încetinește în războiul comercial cu SUA

EJ Insight
made in china

Activitatea sectorului manufacturier din China este așteptată să-și fi continuat expansiunea în luna decembrie pe fondul unei cereri externe mai puternice și a investițiilor domestice în infrastructură, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul a 27 de economiști, potrivit Mediafax.

Ritmul de creștere economică este prognozat totuși să încetinească în contextul războiului comercial cu Statele Unite. Indicele Purchasing Manager's Index (PMI) pentru decembrie este așteptat să înregistreze o valoare de 50,1 puncte, puțin peste pragul de 50 care separă o expansiune a activității economice de contracție.

PMI-ul oficial pentru noiembrie, un sondaj realizat în rândul managerilor de întreprinderi, a relevat prima expansiune a sectorului manufacturier din China de la începutul verii încoace. În luna noiembrie, indicele a înregistrat o valoare de 50,2 puncte, peste așteptările analiștilor.

Revenirea activității fabricilor din China a fost sprijinită de o relansare a cererii externe, o creștere a investițiilor în infrastructură și de o ușoară îmbunătățire a așteptărilor în condițiile în care s-a consemnat în ultima perioadă o ameliorare a tensiunilor comerciale cu Statele Unite.

Activitatea din sectorul de retail din China a venit de asemenea peste așteptări în noiembrie.

Un alt sondaj PMI realizat de Caixin/Markit, care se concentrează mai mult pe IMM-uri chineze care fac preponderent export, este de asemenea așteptat să arate o expansiune a activității sectorului manufacturier în decembrie.

Statele Unite și China au ajuns la începutul lunii la un acord comercial provizoriu ce prevede amânarea unor tarife americane și relansarea achizițiilor de bunuri din Statele Unite, sub promisiunea că negocierile vor continua pentru încheierea altor capitole, considerate mai complicate, dintr-un tratat mai cuprinzător.

Rămâne totuși neclar când și unde va fi parafat formal acordul în "primă fază" de către președinții celor două țări.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat luna aceasta că economia chineză s-ar putea confrunta cu mai multe presiuni asupra creșterii economice în 2020. Aceasta în contextul în care principala preocupare a guvernului chinez este stabilizarea creșterii economice și împiedicarea creșterii șomajului. Li a mai notat existența nevoii reducerii costurilor de finanțare pentru companiile de dimensiuni reduse.

Economiștii prognozează că PIB-ul Chinei a crescut cu 6,2% în 2019 și că ritmul de creștere va încetini la 5,9% în 2020, fiind așteptate mai multe măsuri de susținere din partea băncii centrale chineze ce vor lua forma unor tăieri de dobânzi.

O conferință de lucru anuală a principalilor lideri și factori de decizie din China s-a închis în urmă cu două săptămâni cu concluzia că Beijingul își va menține politicile economice în 2020. China își va reduce ținta de creștere a PIB la aproximativ 6% în 2020 de la un interval de 6-6,5% în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.