Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activitatea infracţională în domeniul produselor de protecţia plantelor a crescut simţitor, anunță AIPROM

plante

Activitatea de sustragere a produselor de protecţie a plantelor din interiorul magaziilor şi depozitelor aparţinând fermierilor sau societăţilor comerciale s-a intensificat în ultima perioadă, mai ales în judeţele Galaţi, Prahova şi Brăila, susţin reprezentanţii Asociaţiei Industriei de Protecţia Plantelor din România - AIPROM.

"Această perioadă este caracterizată de intensificarea activităţilor din câmp, necesitând o cantitate mare de produse de protecţia plantelor şi seminţe. În paralel se înregistrează numeroase semnalări venite atât de la agricultori, cât şi din partea autorităţilor cu privire la faptul că activitatea infracţională în acest domeniu a crescut simţitor în ultimul timp, constatându-se sustrageri substanţiale de produse de protecţia plantelor. În luna martie, Poliţia Română, prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (DAESP) a avertizat asupra faptului că activitatea de sustragere a produselor de protecţia plantelor din interiorul magaziilor şi depozitelor aparţinând unor fermieri sau societăţi comerciale s-a intensificat în judeţele Galaţi, Prahova şi Brăila. Recent, depozitul unei mari companii distribuitoare de inputuri a căzut pradă hoţilor. Conform informaţiilor, s-au sustras mii de litri de produse de protecţia plantelor, iar hoţii erau foarte bine pregătiţi şi informaţi. Hoţii au fost echipaţi corespunzător pentru a distruge gardul metalic şi peretele metalic al depozitului şi au avut la îndemână maşini performante cu care au putut rula cu viteză mare pe teren accidentat", se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei, transmis marţi AGERPRES.

Citește și: ‘Nu e sfârșitul lumii! Aceasta pandemie va trece. Încurajam instaurarea unor regimuri autoritare care ne vor încalcă drepturile’- Vasile Astărăstoae

În acest context, AIPROM atrage atenţia agricultorilor să manifeste atenţie sporită în această perioadă, deoarece hoţii vor valorifica prada şi vor pune în vânzare produsele de protecţia plantelor sustrase din ferme sau din depozitele companiilor specializate.

"Este posibil ca infractorii să încerce să treacă clandestin peste graniţă o parte din produse şi seminţe furate. Acordaţi o atenţie sporită achiziţiilor de astfel de produse, nu acceptaţi să achiziţionaţi astfel de produse fără factură sau documente fiscale, aceste produse pot proveni din sustrageri din alte ferme şi în timp ce vă bucuraţi că aţi achiziţionat un produs de calitate la un preţ mic, un alt fermier suferă de pe urma pierderilor înregistrate în urma furtului. Nu uitaţi că oricând puteţi fi în locul victimei. Membrii AIPROM fac eforturi mari pentru a asigura necesarul de produse de protecţia plantelor în condiţiile restricţiilor impuse de criza actuală. Nu dorim ca eforturile noastre şi ale dumneavoastră, distribuitori şi fermieri, să fie anulate de activitatea infractorilor. Securizarea depozitelor de pesticide reprezintă un element extrem de important, mai ales atunci când necesarul de produse de protecţia plantelor este ridicat", precizează sursa citată.

În vederea securizării depozitelor de pesticide şi seminţe, AIPROM recomandă o serie de măsuri pentru fermieri, printre care: depozitarea produselor de protecţia plantelor într-un spaţiu securizat, bine luminat, cu acces permis numai personalului autorizat şi instruit; afişarea la vedere a numerelor de telefon pentru situaţii de urgenţă şi a indicatoarelor potrivite pentru a delimita zona de depozitare a produselor de protecţia plantelor; efectuarea periodică a inventarierii produselor de protecţia plantelor din fermă; instruirea angajaţilor din fermă cu privire la măsurile necesare ce trebuie implementate pentru a preveni furtul de produse de protecţia plantelor; reducerea la minimum a perioadei de timp în care produsele de protecţia plantelor sunt depozitate în fermă; blocarea căilor de de acces sau a intrărilor din apropierea depozitului de pesticide, pentru a evita sustragerile din depozit.

Citește și: VIDEO: Gabriela Firea și Florentin Pandele se roagă pentru ‘însănătoșirea bolnavilor și ocrotirea tuturor’

AIPROM, în colaborare cu Autoritatea Naţională Fitosanitară, IGPR şi alte asociaţii profesionale din agri-business, derulează în prezent o campanie de informare a distribuitorilor şi fermierilor pentru a se proteja împotriva furturilor de inputuri.

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din Romania a fost înfiinţată în anul 2002 şi reprezintă companiile care dezvoltă, formulează şi reambalează produse pentru protecţia plantelor. Entitatea reprezintă aproximativ 90% din piaţa de produse de protecţia plantelor din România. AIPROM este membru al Asociaţiei Europene de Protecţia Culturilor - ECPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.