Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Activitatea unui vulcan din Vanuatu pare a se stabiliza

www.anywhere.com
vulcanul fuego guatemala

Activitatea unui vulcan din Vanuatu care a forţat evacuarea unei întregi insule din acest arhipelag al Pacificului pare a se stabiliza, au declarat marţi oameni de ştiinţă, dar cu toate acestea este prea devreme pentru ca locuitorii să se întoarcă la casele lor, notează AFP, conform agerpres.ro

Celor 11.000 de persoane care trăiesc pe insula Ambae, la nord de capitala acestui arhipelag din Pacific, li s-a ordonat să îşi părăsească locuinţele din cauza trezirii vulcanului Manaro Voui, care a aruncat o ploaie de cenuşă şi de roci asupra unora dintre satele insulei cu câteva zile în urmă. 

Temându-se de o erupţie majoră, autorităţile au mobilizat o flotilă de bărci pentru a transporta locuitorii în locaţii sigure de pe alte insule. 

Observatorul de prevenire a riscurilor geologice din Vanuatu a anunţat marţi că riscul unei erupţii a scăzut, însă a menţinut la patru gradul de alertă, al doilea cel mai ridicat. 

De asemenea, pe baza observaţiilor aeriene şi a datelor oferite de staţiile geologice, Observatorul citat a menţionat că în prezent activitatea seismică a vulcanului este limitată la lacul craterului. 

"Deoarece activitatea este acum mai stabilizată şi se concentrează doar într-o insulă nouă apărută în Lacul Voui, posibilitatea unei erupţii majore care afectează întreaga insulă pare în prezent mai puţin probabilă", a indicat Observatorul. 

Locuitorii din Ambae vor putea să se întoarcă pe insulă doar atunci când ameninţarea va coborî la nivelul trei, ceea ce ar putea dura luni de zile, a indicat purtătorul de cuvânt al Crucii Roşii, Joe Cropp, adăugând că majoritatea locuitorilor a fost relocată pe trei insule vecine, în şcoli, biserici sau pe terenuri de sport. 

În cele din urmă, evacuarea a fost finalizată cu mai mult de două zile înainte de termenul limită stabilit de autorităţi. 

În 2015, arhipelagul - care numără 80 de insule, la o populaţie de 270.000 de locuitori - a fost parţial devastat de un puternic ciclon care a provocat moartea a 11 persoane. 

Condominium franco-britanic până la independenţa sa în 1980, Vanuatu este una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă. Ea se află pe "centura de foc a Pacificului", unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure frecvente şi o activitate vulcanică intensă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.