Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actrița Jane Fonda este principalul cap de afiş al Festivalului Lumiere 2018

www.qualityoflifeconference.com
Jane Fonda

Actriţa americană Jane Fonda este principalul cap de afiş al Festivalului Lumiere 2018, care, ajuns la cea de-a 10-a ediţie, a debutat sâmbătă la Lyon şi are ambiţia de a deveni "cel mai mare festival de cinema de patrimoniu din lume", informează AFP, potrivit Agerpres.

După cineastul asiatic Wong Kar-wai, invitatul de onoare din 2017, actriţa americană Jane Fonda, câştigătoare a două premii Oscar, va primi trofeul suprem - Prix Lumiere - din partea organizatorilor acestui festival, dedicat marilor filme clasice restaurate. Evenimentul va aloca un spaţiu amplu filmografiei vedetei americane, proiectând pelicule celebre ale acesteia, de la "Joy House" (1964), de Rene Clement, la "Stanley & Iris" (1990), de Martin Ritt. 

"Ne-am atins scopul: să înzestrăm oraşul natal al cinematografiei cu un festival popular. Mii de spectatori se grăbesc să vină aici pentru a viziona filme clasice în sălile de cinema, într-o perioadă în care s-a spus că industria cinematografică este în suferinţă", a declarat Thierry Fremaux, directorul festivalului. 

Evenimentul va consacra şi retrospective dedicate cineastului francez Henri Decoin, omologului său hollywoodian Richard Thorpe, cineastei britanice Muriel Box şi regizorului chinez King Hu. Jean-Luc Godard se va afla şi el printre personalităţile omagiate, prin proiectarea la Lyon a tuturor filmelor sale regizate după anul 2001. 

A 10-a ediţie a Festivalului Lumiere acordă un loc de cinste şi filmografiilor unor artişti invitaţi, precum Claire Denis, Liv Ullmann, Javier Bardem, Claude Lelouch şi Francoise Arnoul, care vor susţine fiecare un masterclass. 

Aceeaşi onoare îi revine şi regizorului mexican Alfonso Cuarron, care va veni la Lyon pentru a prezenta "Roma", cel mai recent lungmetraj al său, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2018. La fel va proceda şi cineastul, actorul şi criticul de film american Peter Bodganovich, care va prezenta "The Other Side Of The Wind", filmul neterminat al regizorului Orson Welles, în care artistul american joacă alături de John Huston.

Citește și: Azi e Sfânta Parascheva: Ce e INTERZIS și MARE PACAT să faci în timpul celui mai impresionant pelerinaj național

În ceea ce priveşte rarităţile, cinefilii vor putea să descopere versiunile restaurate ale mai multor filme regizate de fraţii Lumiere, pe peliculă de 75 de milimetri, "în cea mai mare dimensiune imaginată vreodată", potrivit organizatorilor. Spectatorii vor putea să revadă şi o capodoperă semnată de Stanley Kubrick, "2001: A Space Odyssey", pe peliculă de 70 de milimetri, în condiţiile de proiecţie din 1968, dar şi celebra "Trilogie a Dollarului", regizată de Sergio Leone, un maestru al filmelor din genul western spaghetti, cu Clint Eastwood în rolul unui cowboy taciturn. 

Pentru anii următori, organizatorii intenţionează să construiască un spaţiu "de celebrare a cinematografiei", sub forma unui complex între muzeu şi cinematecă, pe locul fostelor uzine Lumiere - unde a fost inventat cinematograful la sfârşitul secolului al XIX-lea -, distruse în anii 1970. Acest proiect este imaginat în colaborare cu arhitectul italian Renzo Piano, care a prezentat o machetă sâmbătă, cu ocazia ceremoniei oficiale de deschidere a Festivalului Lumiere, organizată în sala de spectacole Halle Tony Garnier. 

"Este încă o formă de utopie, dar în acest fel, alături de Bertrand Tavernier, am inventat acest festival, visându-l mai întâi", a subliniat Thierry Fremaux, înainte de a-i cere lui Claude Lelouch, invitatul de onoare al ceremoniei de deschidere, să ia o cameră video şi să filmeze "botezul" acelei machete. 

În contextul în care finanţarea acestui proiect încă nu a fost asigurată, "vom începe prin a face chetă, cineva va trece printre rânduri cu o pălărie", a glumit Thierry Fremaux. 

Lansat în 2009 de Institutul Lumiere, acest festival, dedicat filmelor clasice, se va desfăşura până pe 21 octombrie în mai multe cinematografe din Lyon. Organizatorii se aşteaptă la 170.000 de spectatori pentru această ediţie, al cărei buget de organizare se apropie de 3,8 milioane de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.