Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actriţa Sara Poyzer, vedetă în producţia de scenă Mamma Mia!, înlocuită de BBC cu o voce generată de AI

dailypost.co.uk
mamma mia musical

Actriţa Sara Poyzer, care joacă în producţia de scenă a musicalului "Mamma Mia!", susţine că i s-a spus că vocea ei din dublajul unei viitoare producţii BBC va fi înlocuită de inteligenţa artificială, potrivit The Guardian, potrivit news.ro

Postările actriţei pe reţelele de socializare par să arate o captură de ecran de pe un e-mail trimis de o companie de producţie care lucrează pentru BBC, care este un răspuns la o lucrare de voiceover pentru care fusese programată să o interpreteze.

"Ne pare rău pentru întârziere", se arată în mesaj. "Am avut aprobarea de la BBC pentru a folosi vocea generată de AI, aşa că nu vom mai avea nevoie de Sara". Poyzer a scris: "Deprimant".

Postarea a fost vizualizată de peste 2 milioane de ori pe Twitter, generând aproape exclusiv reacţii critice, inclusiv o serie de răspunsuri extrem de injurioase din partea unor persoane precum actorul Chris Addison.

"Este timpul ca actorii şi creatorii britanici să tragă o linie în nisip", a comentat actorul din "Game of Thrones", Miltos Yerolemou. "La fel ca fraţii şi surorile noastre americane, este timpul să ne opunem acestei situaţii".

Comediantul şi gazda podcastului Nobody Panic, Stevie Martin, a declarat "Cea mai mare parte a veniturilor mele provine din dublaje. Fără ea ar fi trebuit să aleg o altă carieră din cauza banilor. Asta mă face să vreau să explodez".

Utilizarea inteligenţei artificiale în emisiunile TV este din ce în ce mai mult sub control, vicepreşedintele Directors UK declarând recent în faţa parlamentarilor că se aşteaptă ca serialele să fie generate în întregime de inteligenţa artificială "în trei-cinci ani".

Poyzer a refuzat să comenteze, dar agenţia ei de voiceover Voice Squad a declarat: "Am fost foarte dezamăgiţi să primim răspunsul companiei de producţie, mai ales că este vorba de un proiect BBC".

"BBC a reprezentat întotdeauna calitatea în programele sale factuale şi dramatice. În calitate de agenţie de voiceover, considerăm că AI reprezintă un pericol pentru întreaga industrie - îndepărtând munca artiştilor care s-au pregătit timp de trei ani la şcoala de teatru şi au petrecut mulţi ani perfecţionându-şi meseria. Artiştii de voce sunt actori deosebit de pricepuţi care merită să nu le fie devalorizată munca".

În urma scandalului, BBC a publicat un comentariu în care afirmă că au existat circumstanţe foarte specifice care au dus la înlocuirea lui Poyzer. Un purtător de cuvânt a declarat: "Realizăm un documentar extrem de sensibil în care apare un colaborator care se apropie de sfârşitul vieţii şi care acum nu mai poate vorbi. Am colaborat îndeaproape cu familia sa pentru a explora modul în care am putea reprezenta cel mai bine vocea colaboratorului la sfârşitul filmului, când sunt citite cuvintele pe care le-a scris".

"În aceste circumstanţe foarte speciale şi ţinând cont de dorinţele familiei, am fost de acord să folosim IA pentru o scurtă secţiune pentru a recrea o voce care acum nu mai poate fi auzită. Acest lucru va fi etichetat în mod clar în cadrul filmului".

În urma acestei declaraţii a BBC, Voice Squad a răspuns: "Dacă am fi fost informaţi despre acest lucru în e-mailul iniţial al companiei de producţie, ar fi provocat mult mai puţină confuzie şi răspunsul nostru ar fi fost diferit. Acum am fost informaţi despre context şi nu am dori să provocăm nicio ofensă contribuabilului sau familiei acestuia".

"Preocupările noastre se referă mai mult la inteligenţa artificială în cadrul industriei şi la faptul că, în general, ne opunem ca aceasta să fie folosită pentru a înlocui vocile actorilor".

IA a provocat noi controverse la BBC în ultimele zile. Săptămâna trecută, radiodifuzorul a fost nevoit să anunţe că nu va mai folosi materiale de marketing generate de AI pentru a promova "Doctor Who", după ce mai mulţi fani s-au plâns.

"Am urmat toate procesele de conformitate editorială ale BBC, iar textul final a fost verificat şi semnat de un membru al echipei de marketing înainte de a fi trimis", a declarat atunci BBC. "Nu avem planuri să mai facem acest lucru pentru a promova Doctor Who".

Marţi, Tim Davie, directorul general al BBC, a stabilit câteva principii privind modul în care AI va afecta corporaţia. Printre acestea se numără: "Să nu compromitem niciodată controlul creativ uman, să sprijinim deţinătorii de drepturi şi să susţinem standardele noastre editoriale, dar să lansăm în mod proactiv instrumente care să ne ajute să construim relevanţă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.