Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actriţa spaniolă Rossy de Palma, muza cineastului Pedro Almodovar, cere 'egalitate salarială' între femei şi bărbaţi

egalitate de gen

Actriţa spaniolă Rossy de Palma, muza cineastului Pedro Almodovar, a cerut luni, la Paris, "egalitate salarială" pentru femei în raport cu bărbaţii şi a spus că nu înţelege motivele pentru care guvernele lumii nu impun prin lege acest principiu, informează AFP.

"Singurul lucru pe care îl cer este egalitatea salarială şi nu înţeleg de guvernele nu fac acest lucru", a declarat artista spaniolă într-un interviu pentru AFP în marja salonului internaţional Paris Photo, care omagiază în acest an 77 de femei fotografe. Invitatul de onoare al ediţiei din 2022 este Rossy de Palma.

"După aceea, nu am mai avea nevoie de această situaţie patetică şi nici să cerem permisiunea de a face ceva", a adăugat artista spaniolă, potrivit Agerpres.

În plus faţă de chestiunea diferenţelor salariale, "am încetat de o bună vreme încoace să mai cer favoruri pentru femei, pentru că eu cred că noi, femeile, nu avem nevoie de nimic, doar să ne descoperim pe noi înşine", a spus Rossy de Palma.

Ea consideră că "a venit timpul ca femeile să se intereseze de ele însele" după ce "timp de generaţii, am fost dedicate societăţii, familiei, copiilor, muncii în afara casei şi în casă, captive în vieţile noastre". "Atât de multe artiste au trebuit să lucreze pe ascuns. Acum, nu mai avem nevoie de asta", a adăugat vedeta spaniolă.

"Eu mă descopăr tot timpul şi nu mă definesc niciodată astfel (drept o femeie - n.r.), nu mă limitez", a mărturisit ea, subliniind totodată că este "în continuare puţin cam naivă", deşi are vârsta de 58 de ani.

"Am încă multă curiozitate în mine şi asta e ceva magnific. Altfel, am deveni nişte cinici, la fel ca politicienii. Aici, mă simt ca o fetiţă la 'Paris Photo', pe cale să privească munca altora. E o sursă de mare inspiraţie!", a mai spus ea.

Ideea organizatorilor Paris Photo de a omagia 77 de fotografe în acest an reprezintă "o alegere radicală, care nu corespunde niciunui canon estetic din epoca noastră şi care face să strălucească puterea feminină", a declarat la rândul ei italianca Federica Chiocchetti, scriitoare, editor şi comisar de artă, care a creat traseul de vizitare.

Rossy de Palma a selectat ea însăşi 25 de fotografii dintre cele prezentate în standurile celor 183 de expozanţi, galerii şi editori veniţi din 31 de ţări pentru a participa la cea de-a 25-a ediţie a evenimentului, care are loc la Grand Palais Ephemere.

Printre profesionistele din universul fotografiei care sunt omagiate se află americanca Bertha E. Jaques (1863-1941) şi cianotipurile sale - un fost procedeu fotografic monocrom -, activista italo-americană Tina Modotti (1896-1942), fotografă a scenei boeme din anii 1920 în Ciudad de Mexico, precum şi artista radicală Gabriele Stotzer (născută în 1953), care a pus sub semnul întrebării rolul femeilor din fosta Republică Democrată Germană.

Alături de ele se află pionierele unui nou gen, precum sud-africanca Zanele Muholi, care nu se defineşte nici ca femeie, nici ca bărbat, şi care încearcă "să decolonizeze imaginea" printr-o muncă creativă în domeniul diversităţii de gen, italianca Letizia Battaglia, care documentează crimele comise de Mafia din Napoli, precum şi sârboaica Marina Abramovic, celebră pentru reprezentaţiile sale de "artă corporală".

În 2019, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, femeile au primit, în medie, salarii mai mici decât cele ale bărbaţilor, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice din Franţa (INSEE). Ecartul dintre salariul anual brut mediu primit de femei şi de bărbaţi variază însă foarte mult între ţările din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.