Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Actualizarea Clasificării Ocupațiilor din România, finalizată până la sfârșitul anului. Anunțul făcut de Turcan

raluca turcan

Actualizarea Clasificării Ocupațiilor din România va fi finalizată până la sfârșitul anului, anunță ministrul Muncii Raluca Turcan într-o postare pe Facebook, acesta fiind un pas necesar din punctul de vedere al legislației muncii și al adaptării forței de muncă la noile cerințe ale pieței.

Turcan spune că a discutat cu Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și cu reprezentanții mediului universitar despre coerența dintre sistemul universitar, calificările forței de muncă și cerințele pieței muncii, precum și despre mobilitatea structurală, flexibilitatea și corelarea cu sistemul european al calificărilor, păstrând totodată ocupațiile naționale.

„Vom stabili, împreună cu reprezentanții mediului universitar, un plan de acțiuni care să ne permită să finalizăm acest demers, până la sfârșitul anului.

Nou studiu cu privire la COVID-19 - Cum răspund celulele T la mutațiile virusului

Derulăm deja, prin Ministerul Muncii, mai multe proiecte care vor contribui la actualizarea standardelor ocupaționale din România. Astfel, am finalizat analiza tuturor ocupațiilor din COR și a calificărilor existente. În etapa următoare, vom stabili ce ocupații se mențin în COR și care este nivelul de calificare corespunzător. Ocupațiile care nu se mai practică vor fi trecute într-o ”grupă reziduală” și se vor elabora un număr de 250 de standarde ocupaționale”, precizează Raluca Turcan.

Printr-un proiect cu finanțare europeană, derulat cu mai multe instituții partenere printre care și Ministerul Educației, vor fi definitivate un mecanism de anticipare a nevoii de competențe pe piața muncii, la nivel de politică publică, un mecanism de monitorizare a inserției absolvenților programelor de educație și formare profesională, din perspectiva cerințelor concrete ale pieței muncii, un mecanism integrat de evaluare și monitorizare a politicilor publice privind măsurile active și formarea profesională.

„De asemenea, în urma discuțiilor pe care le-am avut deja cu reprezentanții platformelor de ocupare, vom avea în scurt timp o cartografiere a necesarului de forță de muncă la nivel național, structurată în funcție de anumite criterii”, încheie ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.