Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Acuzații de fraudă electorală în Serbia. Proteste la Belgrad și în marile orașe

Aleksandar Vucic

Candidatul independent pro-european la alegerile prezidenţiale din Serbia din 2 aprilie a denunţat duminică "nereguli scandaloase" în scrutinul câştigat de prim-ministrul Aleksandar Vucic, relatează AFP preluat de agerpres.

Zilnic, mii de persoane, mai ales studenţi, se adună de o săptămână la Belgrad şi în alte oraşe din ţară pentru a protesta împotriva alegerii lui Vucic din primul tur. 

Dar este prima dată când un adversar al prim-ministrului denunţă în mod deschis "nereguli" în timpul scrutinului. 

Tabăra lui Sasa Jankovic, principalul rival al lui Aleksandar Vucic şi care a obţinut 16% din voturi, a cerut comisiei electorale renumărarea parţială a voturilor, a precizat într-un comunicat serviciul de presă al acestui candidat de centru-stânga. 

Potrivit comunicatului, pe un eşantion de 25 de saci conţinând buletine de vot renumărate vineri la cererea taberei lui Jankovic, Aleksandar Vucic a obţinut 964 de voturi în plus faţă de numărul de buletine numărate din nou. 

Denunţând "nereguli scandaloase", comunicatul notează că diferenţa medie pe secţie de votare între voturile acordate oficial lui Aleksandar Vucic şi numărul de sufragii renumărate este de 38 de voturi. 

"Dacă această cifră medie, bazată pe un eşantion aleatoriu, este multiplicată cu totalul celor 8.396 de secţii de votare, s-ar ajunge la o concluzie sinistră: Aleksandar Vucic ar fi putut fura 319.000 de voturi", adaugă comunicatul. 

Aleksandar Vucic, un fost ultranaţionalist devenit lider de centru-dreapta, prim-ministru din 2014, a obţinut victoria din primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 55% din voturi, la o distanţă considerabilă în faţa celorlalţi zece candidaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.